Syed Mokhtar Al Bukhary

Posted: March 15, 2012 in Berita Malaysia, fakta menarik

Oleh MD. ZAN SAARI

“SEMUA ini harta Allah, saya cuma menguruskannya sahaja. Ketika Allah memberikan kemewahan, kita kena turun ke bawah, tengok mana-mana yang boleh dibantu. Allah beri rezeki melalui kita untuk tolong orang lain. Rezeki itu bila-bila masa dia boleh ambil balik. Jika ada orang korporat Melayu yang tidak mahu turun ke bawah mungkin kerana bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain.

“Rezeki yang ada itu sebenarnya untuk orang lain. Memang dari segi hukum pun begitu. Kita kena keluar zakat dan fitrah. Tetapi zakat fitrah banyak mana sangat. Islam agama yang adil, ia minta sedikit saja. Oleh itu, kalau ada duit yang lebih ia seharusnya dibelanjakan dengan baik,” ujar tokoh konglomerat bumiputera tanah air, Tan Sri Syed Mokhtar al Bukhary, 55.

Beliau yang disenaraikan oleh majalah ekonomi dan perniagaan antarabangsa ”Forbes”, sebagai individu ketujuh terkaya di negara ini, memiliki harta bernilai AS$2 billion (RM6.6 billion), hanya menggunakan sebuah Proton Perdana untuk ke mana-mana dan hanya belajar hingga ke tingkatan lima serta mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sahaja.

Sikapnya yang sentiasa menyumbang kepada masyarakat, dan pada masa yang sama, mengamalkan resam padi, semakin tunduk semakin berisi menyebabkan beliau amat dihormati masyarakat.

Sumbangannya kepada masyarakat bermula apabila ibu beliau menyuruh memberikan sebahagian elaun pertamanya (RM750), sebagai pengarah syarikat beras kepada jiran yang susah. Selain itu, ibunya juga menyuruh beliau menghantar lampu kerosin ke surau-surau untuk menerangi kegiatan sepanjang malam bulan Ramadan.

LATAR BELAKANG KEHIDUPAN

Syed Mokhtar dilahirkan di Alor Setar, Kedah pada tahun 1951. Keluarganya berasal dari Hadhramaut, Yemen. Sebelum mengambil keputusan menetap di Kedah, bapanya mengembara hingga ke kawasan Asia Tengah untuk berniaga. Seterusnya, bapanya ke Thailand sebelum mengambil keputusan untuk menetap di Alor Setar, Kedah pada tahun1940-an.

Tokoh perniagaan ini mempunyai tujuh orang adik beradik dan beliau merupakan anak yang ketiga.

Ketika kecil, beliau hidup dengan serba kekurangan hinggakan kediamannya di Kampung Hutan Keriang, Kedah, tidak mempunyai katil, malah kerusi atau meja. Kesempitan wang menyebabkan keluarganya menghantar beliau tinggal bersama bapa saudaranya, Syed Omar di Johor Bahu, untuk bersekolah di sana.

Syed Mokhtar menetap di Johor Bahru dan meneruskan persekolahannya hingga ke tingkatan dua di sana, sebelum kembali semula ke Kedah dan belajar hingga ke tingkatan lima di Sekolah Saint Micheal’s.

Seperkara yang unik, malah boleh dianggap sebagai penglibatannya secara terus dalam bidang perniagaan ialah apabila beliau membuat simpan kira (akaun) untuk perniagaan ayahnya. Ia berlaku pada waktu rehat, apabila ayahnya akan pergi ke sekolah dan memintanya membuat simpan kira berkenaan. Pengalaman yang amat berharga ini merupakan antara asas kukuh yang dimilkinya sebelum terjun ke bidang perniagaan sebenar.

Selepas waktu sekolah pula, Syed Mokhtar akan membantu ayahnya mengembala haiwan di pusat kuarantin berhampiran stesen keretapi Alor Setar.
Beliau tidak pernah mendapatkan pengajian ke universiti akibat kesempitan wang, namun ia tidak menghalangnya untuk menjalankan perniagaan. Syed Mokhtar juga bijak menggunakan pengalaman semasa membantu ayahnya berniaga sebagai rujukan.

Selain melibatkan diri dengan perniagaan ayahnya, Syed Mokhtar juga membantu ibunya menanam sayur untuk di jual di sebuah pasar di Jalan Telok Wan Jah. Malah, orang ketujuh terkaya di Malaysia ini juga, pernah menjual roti canai di pasar berkenaan.

MULA BERNIAGA

Pada pertengahan tahun 1970-an, perniagaan ternakan bapanya berdepan masalah besar ekoran tercetusnya wabak kaki tangan dan mulut. Wabak berkenaan merebak ke seluruh selatan Thailand, Kedah dan Perlis. Akibatnya, hampir kesemua binatang ternakannya mati begitu sahaja.

Kejadian berkeaan sebenarnya mempunyai hikmah yang tersendiri. Sejak itu, Syed Mokhtar mengambil alih perniagaan bapanya serta memutuskan untuk tidak lagi berkecimpung dalam bidang penternakan. Sebaliknya, membuat keputusan untuk berniaga daging.

Sebagai permulaan, pada usia 19 tahun, Syed Mokhtar akan pergi ke pasar-pasar di sekitar Alor Setar dan membeli daging yang tidak terjual daripada para peniaga di sana. Daging berkenaan kemudiannya dijual kembali kepada para peniaga bumiputera di kawasan sekitar.

Meskipun daging berkenaan adalah merupakan yang tidak terjual, namun Syed Mokhtar telah membungkusnya kembali dengan lebih baik, malah diletakkan bersama ais bagi mengekalkan kesegarannya. Justeru, menggunakan pengalamannya sebelum itu bersama produk yang berkualiti, perniagaannya itu mendapat sambutan menggalakkan. Kejayaannya itu membuatkan semangatnya untuk mengembangkan perniagaannya semakin berkobar-kobar.

Selepas itu, Syed Mokhtar beralih pula kepada perniagaan pengangkutan. Selepas berjaya mendapatkan permit bagi empat buah lori kelas A pada tahun 1972, Syed Mokhtar mendapatkan pinjaman sebanyak RM110,000 daripada Majlis Amanah Rakyat (MARA) untuk membeli dua buah lori Mercedes Benz.

Pada awalnya, beliau bercadang untuk mendapatkan empat buah lori, namun tidak kesampaian akibat masalah teknikal menyebabkan beliau masih mempunyai dua baki permit.

Seorang peniaga berbangsa Cina kemudiannya menawarkannya sejumlah wang untuk membeli baki dua buah permit berkenaan, bagaimanapun Syed Mokhtar tidak bersetuju dengan tawaran berkenaan, lalu memutuskan untuk memulangkannya kepada MARA.

Beliau kemudiannya membuka perniagaan pengangkutan yang dinamakan Syarikat Pengangkutan Sentosa dan melantik seorang kerani berbangsa Cina sebagai pengurusnya. Menariknya, syarikat tersebut masih wujud hingga kini.

Daripada sebuah syarikat kecil yang menawarkan pengkhidmatan mengangkut beras, ia kini memiliki lebih 40 buah lori untuk pelbagai tujuan.

PENUIBUHAN SYARIKAT BERAS

Apabila Syarikat Pengangkutan Sentosa semakin berkembang maju, Syed Mokhtar kemudiannya membeli sebuah rumah kedai di kawasan yang sama di mana beliau pernah membantu ibunya menjual sayur (pasar Tok Wan Jah).

Tidak lama kemudian pada tahun 1975, beliau menubuhkan Syarikat Shah selepas memohon lesen perdagangan beras daripada Lembaga Padi Negara yang kini dikenali sebagai Bernas.

Berdasarkan pengalamannya dalam perniagaan pengedaran beras, beliau berjaya mendapatkan kontrak bagi membekalkan beras ke pihak FELDA, MARA Pernas Edar dan juga Sergam Sdn. Bhd., iaitu anak syarikat Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Johor (PKENJ).

PERNIAGAAN BERKEMBANG

Selepas menubuhkan Syarikat Shah, beliau menubuhkan pula Syarikat Bukhary yang juga terlibat dalam perniagaan beras dan gula. Seperti Syarikat Pengangkutan Sentosa, Bukhary masih wujud dan masih berkembang hingga kini dengan pendapatan tahunan sekitar RM250 juta!

Syarikat berkenaan kemuidiannya dikembangkan kepada Bukhary (KL) Sdn. Bhd. pada tahun 1977. Syarikat ini kemudiannya Berjaya mendapatkan banyak kontrak kerajaan yang ditawarkan kepada peniaga bumiputera ketika itu dan menjalankan operasinya di rumah kedai empat tingkat di Jalan Pahang.

Oleh kerana perniagaan itu semakin berkembang maju, beliau kemudiannya mengubahsuai bahagian bawah pejabatnya kepada ruang pembungkusan bagi coklat, tepung dan teh kepada kerajaan. Beliau kemudiannya menubuhkan pula syarikat Susu Mas Sdn. Bhd (Susu Mas) pada tahun 1979 untuk melicinkan urusan pembekalan bahan kepada kerajaan.

Seperti Bukhary, Susu Mas juga merupakan sebuah syarikat usahasama, kali ini dengan New Zealand Milk Products. Beliau memegang 51 peratus saham di dalamnya. Produk Susu Mas dipasarkan di bawah jenama Fernleaf. Bagaimanapun, ekoran kemelesetan ekonomi yang melanda negara pada hujung tahun 80-an, beliau mengambil keputusan menjual kepentingannya di dalam syarikat berkenaan.

AMTEK, CROCODILE, DAN LOUIS

Sekitar tahun 1980-an dan 1990-an, menyaksikan beliau mula menceburkan diri dalam perniagaan pakaian dan pembuatan pula. Bintangnya terus bersinar cemerlang apabila berjaya mendapat kontrak membuat pakaian seragam tentera untuk Kementerian Pertahanan. Menerusi kontrak berkenaan, syarikatnya dikehendaki membekalkan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dengan lebih 100,000 pasang kasut serta 330,000 pasang pakaian seragam.

Kejayaan itu membuatkan beliau mengambil keputusan untuk menubuhkan dua syarikat pakaian iaitu Amtek Holdings (Amtek) yang mengeluarkan kasut, manakala dan Oriental Garments Uniform Division (Oriental) bagi mengeluarkan pakaian. Oriental merupakan satu lagi syarikat kerjasama miliknya. Kali ini dengan Oriental Garments di Pulau Pinang.

Meskipun Amtek kemudiannya berjaya disenaraikan di Bursa Saham Kuala Lumpur pada 1998, beliau masih tidak berpuas hati, malah mahu mengembangkan lagi empayar peniagaannya.

Syed Mokhtar seterusnya membeli jenama Sparkmanshop dan hak untuk memasar dan mengeluarkan barangan Crocodile. Crocodile kini mempunyai pelbagai variasi pakaian baik untuk wanita mahupun lelaki seperti, baju kemeja, seluar, tali pinggang, dan kasut.

Terbaru, anak syarikat Amtek, Amtek Shoes mengeluarkan kasut untuk kegunaan ATM dan pakaian jenama Lee Cooper serta Louis. Pasti ramai antara kita yang menggunakan jenama-jenama yang disebutkan di atas tanpa menyedarinya, bukan?

Sebenarnya, empayar perniagaan Syed Mokhtar terlalu luas, bukan sekadar daging, beras, gula dan pakaian sahaja, malah turut merangkumi beberapa industri berat di negara ini.

Beliau menubuhkan Bukhari Shipping untuk urusan pengangkutan barangan terutamanya makanan dari Sabah dan Sarawak ke Thailand dan sebaliknya. Bermodalkan AS1 juta, beliau membeli sebuah kapal terpakai buatan Jerman yang dinamakan semula sebagai Angsa Mas.

Ketika menguruskan Bukhari Shipping, Syed Mokhtar mula berjinak-jinak dengan bidang hartanah apabila membeli beberapa bidang tanah di Alor Setar dan membangunkan beberapa projek pembinaan di sana.

Syed Mohkhtar turut mempunyai 22.7 peratus kepentingan dalam Malakoff Berhad, syarikat penjana kuasa tenaga bebas (IPP) serta 20 peratus dalam IJM Corporation yang menjalankan perniagaan pembangunan hartanah, pelombongan dan pertanian.

Pada tahun 2000, IJM memenangi anugerah Kontraktor Antarabangsa Terbaik Malaysia dan pada tahun berikutnya Syarikat Pembinaan Terbaik Malaysia atas kecemerlangannya.

Selain itu, beliau turut memiliki 18 peratus pegangan dalam Bernas yang terlibat dalam perdagangan beras serta 32 peratus pegangan dalam Pernas International Holdings Berhad, iaitu badan gabungan perniagaan yang terlibat dalam banyak sektor perniagaan. Beliau juga memiliki 18.7 peratus pegangan dalam Fiamma Holdings, syarikat pemasaran dan pengedaran barangan elektronik di negara ini
Pernah membeli buku di MPH Bookstores ? Pasti ramai yang pernah. Namun ramai tidak sedar bahawa ia dimiliki sepenuhnya oleh beliau.
Selain menjalankan perniagaan dan kepentingan-kepentingan di atas, Syed Mokhtar turut terlibat dalam beberapa projek penswastaan seperti Johor Port Sdn. Bhd. dan Johor Tenggara Oil Palm Sdn.Bhd.
Beliau terlibat dengan Johor Port melalui tender pada harga RM330 juta. Johor Tenggara Oil Palm Sdn. Bhd. pula dibelinya pada harga RM135 juta. Selepas melibatkan diri dengan Johor Port, beliau membangunkan dan menjayakan Pelabuhan Tanjung Pelepas.
Pelabuhan tersebut menjadi begitu maju hingga berjaya menarik begitu ramai syarikat antarabangsa berurusan di sana. Kecekapannya juga menyebabkan dua gergasi perkapalan dunia, Maersk Sealand dari Denmark dan Evergreen Marine dari Taiwan berpindah dari Singapura ke Tanjung Pelepas.

KEGAWATAN EKONOMI 1997/98

Syed Mokhtar bagaimanapun turut tidak terlepas dalam mengalami kerugian apabila Bukhari Shipping berdepan masalah. Ekoran itu, beliau terpaksa menjual Angsa Mas dan menanggung kerugian sebanyak AS$400,000. Lebih teruk, beliau telah kerugian kira-kira RM2 billion ketika kegawatan ekonomi 1997/1998 untuk melindungi beberapa kepentingan masyarakat bumiputera negara ini.

SUMBANGAN TERHADAP PENDIDIKAN GOLONGAN MUSLIM MALAYSIA

Meskipun mengecap kejayaan sebagai tokoh konglomerat bumiputera nombor satu negara, beliau tidak melupakan kewajipannya untuk membantu saudara seagamanya. Justeru, Yayasan al-Bukhary ditubuhkan pada Mac 1996 untuk membantu golongan miskin, khususnya dalam bidang pendidikan.

Hingga kini, Yayasan al-Bukhary telah membelanjakan lebih RM300 juta bagi aktiviti keagamaan, kebudayaan dan pendidikan. Yayasan ini bukan sahaja menghulurkan bantuan kepada pendududk negara ini, malah juga negara-negara Pertubuhan Persidangan Islam (OIC).

Antara projek besar yang dijalankan adalah pembinaan Kompleks al-Bukhary bernilai RM400 juta di Kedah. Kompleks itu memainkan peranan sebagai pusat yang lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti masjid, pusat perubatan, pusat komuniti, rumah anak yatim, akademi khas bagi warga tua dan pusat pengajian tinggi.

Yayasan ini juga membangunkan Muzium Kesenian Islam Malaysia di Kuala Lumpur yang bernilai RM100 juta. Bangunan empat tingkat itu adalah muzium pertama di rantau Asia Pasifik yang memaparkan hasil seni Islam. Yayasan al-Bukhary juga membina 16 buah masjid di serata negara.

Terbaru ialah projhek pembinaan Masjid Al Bukhary yang terletak di lokasi strategik berhampiran Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Kedudukan masjid yang dibina dengan kos RM12.2 juta itu juga memudahkan umat Islam terutama di sekitar Jalan Hang Tuah, Jalan Pudu dan kawasan Bukit Bintang untuk beribadat.

SUMBANGAN LAIN

Terdahulu pada tahun 2000, Yayasan Al-Bukhary mendermakan sejumlah RM7.75 juta kepada Oxford Centre for Islamic Studies, iaitu pusat pengajian Islam yang terkenal di serata dunia. Bermula semester November 2007 pula, Yayasan Albukhary akan menaja 28 lagi pelajar ke Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

Yayasan al Bukhary juga kini terlibat dalam projek pembinaan Universiti Antarabangsa Albukhary bernilai RM500 juta di Kedah. Ia bakal menampung 3,000 pelajar yang terdiri daripada 70 peratus pelajar asing yang dibiayai sepenuhnya oleh yayasan ini menjelang 2009.

Pada 6 September lalu pula, Yayasan Al-Bukhary menyumbang AS$1 juta kepada Tabung Kemanusiaan Lebanon bagi membantu meringankan penderitaan rakyat negara itu yang menjadi mangsa kekejaman Israel.

Yayasan ini juga sebenarnya menghulurkan bantuannya kepada organisasi bukan Islam.

Sebagai contoh, sebanyak RM1 juta telah disumbangkan oleh yayasan ini bagi Projek Langkawi, usaha yang dipelopori MCA bagi dalam bidang pendidikan khususnya memberi biasiswa kepada para pelajar yang kurang mampu di kawasan luar bandar.

Sesungguhnya, kejayaan yang dikecapi oleh Syed Mokhtar pada hari ini bukan menerusi jalan yang singkat lagi mudah. Dengan usaha yang tekun, percaya kepada kemampuan diri, dan menyakini semuanya adalah anugerah Allah, menjadikannya ikon konglomerat bumiputera yang patut dicontohi.

Sumber dari: Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia

 

 

 

SEBENTAR tadi saya terbaca kisah jutawan Melayu Tan Sri Syed Mokhtar Shah bin Syed Nor Al-Bukhary seorang ahli perniagaan dan usahawan Melayu yang terkaya di Malaysia. Menurut majalah Malaysian Business beliau mempunyai harta bernilai RM2.93 billion pada 2005 seterusnya menjadi orang ketujuh terkaya di Malaysia pada 2005.

Usahawan Melayu terkaya berusia 58, juga dipilih sebagai Tokoh Melayu Terbilang 2009 tahun ini dan tersenarai antara 10 lelaki terkaya di Malaysia. Pemilihannya dibuat berdasarkan pelbagai kejayaan yang ditempa selama 43 tahun di dalam bidang perniagaan selain sumbangan amalnya. Syed Mokhtar pernah dipilih sebagai Tokoh Ma’al Hijrah Peringkat Kebangsaan 1429 Hijrah/2008 Masihi, menjadikan beliau individu Melayu kelima menerima anugerah berkenaan sejak ia diperkenalkan pada tahun 2005.

Beliau yang juga merupakan pemilik Yayasan al-Bukhary terlibat dalam perniagaan berasaskan perladangan, pembinaan, kejuruteraan, infrastruktur dan pelabuhan. Sebut fasal perladangan, teringat saya semasa dalam perjalanan saya dari Medan ke bandar kecil Singkil Aceh, yang terkenal dengan nama tokoh Islam silam Abdul Rauf Singkil. Perjalanan menaiki kereta atau van agak jauh lebih kurang setengah perjalanan dari Medan ke Banda Aceh, tetapi jalan yang berlainan.

Seorang lelaki duduk bersebelahan saya berkata setelah kami saling perkenalkan diri. “Saya berkerja dengan seorang majikan dari Malaysia. Dia membuka ribuan hektar ladang sawit, keuntungan hasil ladang itu digunakan untuk menghidupi sebuah pesantren di tempat kami.” Katanya. “Saya tidak pernah jumpa orang kaya sebaik dia.”

“Baik sangatkah, apa dia buat?”Saya tanya.

“Dia merendah diri, kuat berderma, ambil berat pekerja bahkan kuat ibadat pula!”

“Bagaimana kau tahu?”

“Dia pernah membawa kami pekerja-pekerjanya pergi ke rumahnya di Kedah, Malaysia. Hidupnya memang sederhana sekali berbanding orang kaya lain di Indonesia ini…”

Ya. Itulah Syed Mokhtar Al-Bukhari. Bila sebut kuat beribadat teringat lagi saya sewaktu kira-kira hujung tahun 1980an saya pernah berjiran pejabat dengannya di bangunan empat tingkat Jalan Pahang off Jalan Sarekei. Pejabatnya di sebelah Pejabat PAS waktu itu, dan pejabat saya adalah kedai buku GG Edar yang saya sewa di bawah pejabat PAS. Pagi-pagi ada juga kadang-kadang kami bertemu minum di gerai ‘Kak Ros’ depan pejabat kami itu. Saya juga pernah bertemu dengannya atau pekerja-pekerjanya.

Tetapi yang saya ingat sekali ialah abangnya Syed Anuar. Kami selalu berbincang-bincang. Dia pernah menjemput kami (saya & seorang rakan Cina Islam) hadir ke majlis usrah setiap Malam Jumaat, dengan ramai grupnya termasuk dari luar negara. Saya ingat syarikatnya pernah menyumbangkan susu kepada kepada penduduk miskin ibukota melalui PAS, dengan tidak mahu namanya dipamerkan. Kalau nak tahu lanjutnya, sila tanya Ustaz Ishak Surin YDP PAS Batu sekarang.

Mereka juga pernah membekalkan maklumat keselamatan kepada PAS yang sering diintip oleh musuh-musuh PAS waktu itu melalui jiran-jiran pejabat PAS. Itu antara jasanya kepada Pejabat Agung PAS waktu itu, yang saya tahu dan ingat. Kali terakhir saya bertemu dengan Syed Anuar Bukhari di sebuah kilang kasut di Meru, Kelang, setelah pejabat saya berpindah dari Jalan Pahang itu. Begitulah sifat tawadduk dan dermawan Syed Mukhtar berserta kumpulannya.

Maka sesuailah dengan cerita dalam kisahnya yang saya baca, sifat dermawan dalam diri Syed Mokhtar dipupuk oleh bapanya, Syed Nor AlBukhary dan ibunya, Sharifah Rokiah Syed Mohamed Rahmat. Beliau yang dilahirkan di Alor Setar, Kedah pada 1951, beliau memulakan perniagaannya sebagai seorang pengusaha daging pada tahun 1970. Kisah hidupnya bermula ketika membantu ibu bapanya berniaga lembu sekitar 1960an sebelum beralih kepada perniagaan perkhidmatan lori pada 1970an, selepas mendapat bantuan Majlis Amanah Rakyat (Mara).

Daripada perniagaan lori, anak muda yang ketika itu masih pada usia awal 20an mula berniaga beras secara kecil-kecilan. Pendapatan pertama daripada perniagaan diusahakan sendiri yang dibawa balik ke rumah ialah sebanyak RM1,500. Pada 1970an, jumlah itu agak lumayan dan pastinya hati begitu gembira dengan wang sebanyak itu. Namun, apabila ibunya memberitahu bahawa setengah daripada pendapatan itu digunakan untuk adik yang lain, sementara setengahnya pula perlu diberi kepada 15 keluarga miskin, Syed Mokhtar tidak membantah.

Masa beliau bawa balik pendapatan pertama, ibunya beritahu RM750 akan digunakan untuk adik dan RM750 lagi kena bagi pada 15 keluarga jiran yang susah, orang tua dan lain-lain. Setengah pendapatan itu diambil ibunya untuk beri orang yang kurang kemampuan. Dari situlah jiwa dermawan dipupuk ibu bapa. Walaupun dari segi hukum, zakat pendapatan hanya 2.5 peratus, tetapi pendapatan Syed Mokhtar diambil 50 peratus. Selebihnya diberi kepada 15 keluarga dan sehingga kini beliau masih meneruskan amalan jariah membantu 15 keluarga berkenaan.

Kawan beliau, Syed Abdullah yang ditugaskan mengagih wang itu sejak mula pun sudah bercucu. Namun hingga kini beliau masih melaksanakan tanggungjawab itu. Dan lori serta syarikat berasnya masih beroperasi di Kedah. Ramai yang tidak mengetahui Syed Mokhtar hanya sempat tamatkan pendidikan sehingga Tingkatan Lima, tetapi tidak berpeluang mengambil Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kerana tidak mempunyai wang untuk membayar yuran peperiksaan.

Kisah yang dilalui pada zaman sekolah ini mendorong beliau untuk menjayakan Program Tuisyen Albukhary pada 2001. Ketika itu, perniagaan yang dimulakan sejak 30 tahun lalu berbekalkan jerit perih sudah maju dan berkembang pesat dan Yayasan Albukhary sudah ditubuhkan sejak 1996. Matlamat penubuhan yayasan itu sebagai memenuhi impian orang tua, terutama ibu yang mendidik beliau mencari rezeki bukan saja untuk diri sendiri tapi membangunkan ummah dan membantu golongan miskin.

Syed Mokhtar Ayah kepada empat orang anak ini mengambil inisiatif membaik pulih Masjid Negara yang menjadi satu daripada destinasi pelancongan negara supaya sentiasa terang dan bercahaya seperti cerahnya Muzium Kesenian Islam Malaysia yang didirikan yayasan, bersebelahan Masjid Negara. Daripada muzium, masjid, perniagaan berkembang dan rezeki Syed Mokhtar bertambah. Berkat dengar nasihat ibu, setengah kena bagi balik, beliau mendapat keinsafan.

Keinsafan itu juga mendorongnya membina Kompleks Albukhary di Kedah yang menempatkan rumah anak yatim, hospital dan pusat dialisis yang semuanya diberi secara percuma kepada golongan kurang berkemampuan supaya mereka dapat hidup selesa. Syed Mokhtar berkata, semua yang dilakukan datang daripada jiwa dan didikan asal ibu bapa, selain gerak hatinya, ikhlas kerana Allah. Semua yang dilakukan dengan niat satu tujuan untuk membantu mereka yang memerlukan.

Atas inisiatif beliau juga, beliau memohon kuota haji untuk menghantar kumpulan yang difikirkannya sudah layak, tetapi tidak berkesempatan menjejakkan kaki ke tanah suci Makkah kerana tidak mempunyai wang seperti imam, bilal dan siak masjid. Hartawan berusia 58 tahun itu berkata, beliau tidak pernah melihat dirinya seorang yang kaya kerana prinsip beliau ialah manusia ini hamba Allah dan Allah Yang Maha Kaya. Segala usaha, pelbagai dugaan serta cabaran dilalui sejak lebih 40 tahun lalu baginya adalah rezeki Allah. Dan rezeki itu dikongsi bersama 67,700 tenaga kerjanya.

Bagi Syed Mokhtar, jika seseorang itu rajin berusaha, dengan izin Allah mereka akan berjaya. Jadi, jika sesiapa bertanyakan apakah resipi kejayaan, jawapannya ialah menggunakan nikmat Allah untuk faedah orang ramai terutama dalam pencarian ilmu. Beliau pernah dipetik berkata, “Saya bersyukur saya sudah rasa semua nikmat Allah melainkan mati, belum rasa lagi. Saya sudah dapat lebih, apa lagi yang saya hendak. Jadi, apabila Allah beri, kita perlu gunakan nikmat itu untuk faedah orang ramai.

“Apabila melihat pertubuhan Kristian, Buddha dan wat Siam yang banyak di Kedah, saya terfikir kenapa kita orang Islam tidak boleh berkembang. Alhamdulillah, saya dapat buat semua dan berkembang seperti hari ini, walaupun terpaksa melalui pahit maung,” kata Syed Mokhtar. Kini, Yayasan Albukhary yang diasaskan Syed Mokhtar berjaya memartabatkan Malaysia sebagai negara prihatin yang sentiasa membantu masyarakat dibelenggui kemiskinan, perang saudara dan bencana alam.

Ketika ditanya sumbangan amalnya selepas mengumpul pelbagai anugerah, Syed Mokhtar berkata, rezeki yang diperolehinya digunakan untuk kebajikan lebih 67,0 kakitangan. Kumpulan Albukhary dan selebihnya membantu golongan miskin. Kesempitan hidup yang terpaksa dilaluinya ketika zaman kanak-kanak menyebabkan beliau kini berusaha membantu golongan yang memerlukan terutama pelajar dan anak-anak yatim.

Umat Islam di Negeri Sembilan akan memiliki tujuh masjid baru tidak lama lagi hasil sumbangan Yayasan Albukhary, milik ahli perniagaan tersohor ini. Tujuh masjid itu akan dibina di Rantau; Seremban 2; Kampung Paroi; Kampung Gebok, Mantin; Kampung Melang, Kuala Pilah; Pedas Tengah, Rembau dan Taman Anggerik, Batu Kikir.
Syed Mokhtar juga merupakan pemilik kepada Syarikat Gulf International Investment Group Capital (GIIG) yang mempunyai kepentingan dalam Projek Hidro Elektrik Bakun. Di samping itu, beliau mempunyai kepentingan dalam beberapa buah firma terkenal Malaysia seperti Malaysia Mining Corporation Berhad (MMC), PERNAS, Padiberas Nasional Berhad, Malakoff Berhad, Seaport Terminal Johor Sdn. Bhd., Johor Port Berhad, Impian Teladan Sdn. Bhd., Indra Cita Sdn. Bhd. dan banyak lagi.

MMC telah bergabung dengan Gamuda Berhad dan berjaya mendapatkan projek landasan keretapi berkembar bernilai RM14.5 billion sebelum ia dibekukan oleh kerajaan kerana faktor pemulihan ekonomi. Syed Mokhtar juga dikatakan telah membeli kepentingan majoriti dalam Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, Johor. Nama Tan Sri Syed Mokhtar turut tersenarai dalam senarai ’40 Individu Paling Kaya di Malaysia Forbes Asia’ bagi tahun ini.

Syed Mokhtar dilaporkan mempunyai kekayaan AS$1.1 bilion (RM3.86 bilion). Meskipun susut dari AS$1.8 bilion (RM6.32 bilion) pada tahun lalu, beliau masih mengekalkan kedudukan di tempat ke-8 dalam senarai ’40 Individu Paling Kaya di Malaysia’ tahun ini. Walaupun menjadi hartawan yang disegani, sifat rendah diri yang dimilikki beliau membuatnya tidak pernah lupa dan bersyukur akan nikmat Allah.

Malah, Syed Mokhtar mengingatkan supaya berhati-hati dengan nikmat yang Allah kurniakan. “Kadang-kadang nikmat yang kita dapat boleh merosakkan kita. Kita kena kawal supaya nikmat tidak merosakkan kita. Yayasan Albukhary menjadi tempat untuk menempatkan lebihan yang boleh merosakkan diri kita,” pesan Syed Mokhtar.

Teringat saya kepada ceramah Allahyarham Ustaz Fadzil Noor Presiden PAS ke 6 sebelum yang sekarang, iaitu pesannya.. ‘Cubaan itu ada dua, satu cubaan kesusahan dan satu lagi cubaan kesenangan. Ramai yang berjaya cubaan kesusahan, tetapi ramai yang gagal ujian kesenangan.’ Lebih kurang begitu yang saya ingat.

Al-hamdulillah Syed Mokhtar pada saya telah berjaya mengharungi ujian kesenangan itu, berbanding dengan orang-orang kaya lain yang tidak sepertinya. Tetapi adalagi pesanan Ustaz Fadzil kepada orang yang menghadapi ujian kesusahan… ‘Kalau dalam keadaan kamu tidak senangpun kamu kedekut membelanjakan harta dijalan Allah walaupun sedikit, maka jangan harap kamu nak belanjakan, ketika wang kamu telah banyak.’ Begitu, lebih kurang yang saya ingat, untuk peringatan kita semua.

Wallahu ‘aklam.

Ibnu Hasyim Catatan Santai
Sept 11, 2009.
KL.

 

Comments
 1. ansar says:

  assalam…nak tanya, bgman nak dptkan emil @ alamat tan sri dgn lbh terperinci…kmi d sni nak mghantar srt kpd tan sri…

  • mohd azry bin abdul aziz says:

   Salam,saya ingin membuka restoran citarasa Malaysia diberlin,german.Saya dengan ini meminta jasa baik TanSri untuk menjadi funder saya.Saya pernah bekerja disana dan ramai orang-orang german dan melayu malaysia disana yang saya kenali/boleh dipercayai.Saya pernah membuat function-function besar seperti ITB,kedutaan brunei,kedutaan hungary,malaysian nite ,private function dll.Kalau boleh saya ingin berjumpa dengan TanSri secara langsung dan dapat menyampaikankan niat saya walaupun dalam masa 5-10minit.Terima kasih(azry 0176146361).

  • abg kamarudin says:

   Assalamulikum.

   Saya ingin bertanya ttg yayasan ini. Adakah dpt memberi pinjaman atau membantu saya yg dlm proses utk dibangkraspi oleh bank kerana tidak dpt membayar balik hutang kereta dan kad kredit.saya tiada tempat lain nak meminjam. Bank tak dpt beri lagi sbb gaji dah potong 60%. Sanak saudara juga tak dpt membantu. Harap dpt jawapan dari pihak tuan dgn kadar segera.

  • Anonymous says:

   asskum tak payah hantarlah buang masa jer,gerenti akan ditolak,saya dah banyak kali mintak tapi jawapannya semua permohonan akan ditolak sebab dah tak bagi derma lagi

 2. Ustaz Khairul says:

  Assalamualaikum….
  saya Ustaz khairul , mudir maahad tahfiz baling kedah ingin memohon sumbangan dari Tan Sri Syed Mokhtar al Bukhary untuk menyiapkan ruang solat dan tempat menghafal Al-quran. setelah 3 tahun saya berhempas pulas mencari dana dan membuat pelbagai aktiviti namun sekolah saya masih belum dapat membuka pengajian secara rasmi. keadaan surau yang masih tiada bumbung dan tiada tempat tidur menyebabkan pelajar yang ingin belajar disini membatalkan hasrat mereka.
  hanya Allah yang tahu betapa besarnya pahala tuan yang sudi membantu saya untuk menjadikan tanah itu tempat para hufaz menghafal Al-quran. No tel Untuk dihubungi 019-2857494

 3. Anonymous says:

  Assalamualaikum saya siti badariah ingin membantu kawan saya yang kini berada di pondok pasir tumbuh,untuk perbelanjaan bulanan seikhlas hati tuan,pertolongan tuan amat saya hargai,dia sedang menghabiskan beberape kitab..harapnya diberi bantuan..

  • Anonymous says:

   ni no fon saya :0134120142
   saya berharap pihak tuan boleh membantu,mungkin insan ini adalah kekasih ALLAH dan dia akan membantu tuan untuk ke syurga nanti….

 4. ADNAN SUNAWAN says:

  ASSALAMUALAIKUM…..MEMBACA EMAIL INI , SAYA ADNAN BIN SUNAWAN INGIN SEKALI SEKALI BERTEMU HAMBA ALLAH YANG BERNAMA SYED MOCHTAR ALBUCHARI INI….INGIN SEKALI BERJABAT TANGAN DENGAN NYA….SAYA MERASA IA INI ADA KELEBIHAN ALLAH BERI SEHINGGA SAYA INGIN SEKALI BERJUMPA DENGANNYA .

 5. I have loaded your blog in Several different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Would you mind mailing me the company name of your hosting company?
  I will sign up through your own affiliate link if you’d like. Thanks a lot

 6. shah says:

  Kuala Lumpur:
  Yayasan Al-Bukhari,
  Level 4,
  No.88, Jalan Perdana,
  Taman Tasik Perdana,
  55400 Kuala Lumpur
  Tel/Fax: 03-2092 3260/2273 1792

  Kedah:
  Yayasan Al-bukhari
  Admin Blok,
  Kompleks Al-Bukhari
  Jalan Langgar
  05460 Alor Setar
  Tel:04-7317 7777

  • Anonymous says:

   Assalam..saya pengetua sek agama rakyat sg isap 01..kuantan Pahang Darul makmur..saya berhajat untuk memohon sumbangan dari pihak tuan untuk membina sebuah ruang solat di sek saya..mandangkan sek tidak ade peruntukan untuk membina ruang solat tersebut..pihak sek da cuba mencari dana..tetapi sehingga kini belum memperolehinya…oleh yg demikian saya amat la Berharap pihak tuan dapat membantu..no phone yg boleh di hubungi..014-8340248 Ust.rokiah.

 7. farah zulbaidi says:

  salam..
  saya Farah, pernah belajar di asrama Albukhary dahulu..
  waktu sy hbis SPM sy x mmpu smbung pengajian..
  pada tahun ini saya berusia 20 tahun..
  sekali lagi saya mendapat tawaran dari UITM..
  bolehkah saya mendapat sedikit tajaan memandangkan saya masih belum cukup simpanan kerana menampung perbelanjaan keluarga.
  mohon jasa baik tuan..

 8. azwatimohamad says:

  Askum Saya puan az boleh Tak bagi alamat pejabat tan sri Saya mohon sumbangan daripada tan sri dalam Jumlah yang kecil saje,

 9. azwatimohamad says:

  Saya berniaga taman asuhan kanak-kanak di terengganu sukar untk mndapt dana Dan bantuan modal untuk menyediakan kemudahan seperti projector skin utk mngajar

 10. mohdnazir says:

  assalamualikom.. tuan mohon sumbangan derma melanjutkan pelajaran ke yaman. sya sorg anak yatim

 11. mohd syaiful azwan bin azali says:

  Salam..sy teringin nak berjumpa sua muka dngan tansri..sy jadikan tansri sbgai idola sy sejak di college.. sy meminati bidang perniagaan.. sy memiliki syarikat sendiri hasil dr usaha dngan melihat bagaimana tansri berjaya.. saya juga bekerja sbgai bhagian keselamatan di klia.. jika tansri berada di klia 1 bgtau sy utk berjumpa .. atau jika tansri xkeberatan jumpa di luar.

 12. Anonymous says:

  assalamualaikum..saya Aida Fatin bt. Ahmad dari Kolej Poly Tech Mara Kuala Lumpur. pada 29 Disember 2014 hingga 02 Januari 2015 nnti saya bersama skumpulan plajar kolej saya akn mengadakn 1 program antarabngsa ke Banda Aceh, Indonesia. oleh itu, dengan rsa rndah diri ingin mmohon sumbangan daripada pihak tuan untuk program ilimiah kami ini. Sumbangan amatlah diharapkan sama ada berbentuk tunai atau barangan lain-lain.
  Sekiranya pihak tuan sudi menawarkan tajaan, diharapkan pihak tuan dapat menghubungi saya melalui email: drsyamila94@gmail.com tel: 019-9072198. sumbangan dari pihak tuan amatlah kami hargai. terima kasih

 13. nurul awadah binti abd halim says:

  assalamualaikum,tan sri saya ingin memohon sumbangan untuk kem daripada tan sri yang akan di jalankan pada hari jumaat ini,kami tiada dapat lagi sebarang bantuan,saya harap tan sri dapat mebantu kami untuk menjayakan program ini,

 14. Anonymous says:

  assalamualaikum wbt
  saya kamarul. boleh ke saya nak minta sumbangan untuk melanjutkan pelajaran ke mesir? jika boleh, hantar alamat untuk saya menghantar surat sumbangan ke alamatnya.

 15. Pengetua SMK. Tg Adang, Gelang patah Johor. says:

  Assalamualaikum wb… Tuan yang dihormati dan semoga sentiasa di dalam rahmat Allah hendaknya.. Saya adalah Pengetua di SMK Tg Adang Gelang Patah, Johor Bahru dimana kawasan Pelabuhan Johor beroperasi.. Untuk makluman tuan walaupun SMK Tg Adang ini terletak di kawasan Wilayah Iskandar, tetapi kemudahan yang kami ada di sekolah ini sangat daif dan serba kekurangan. Cat- cat bangunan kami sudah usang , kusam dan sangat buruk. Kemudahan pembelajaran seperti makmal, bekalan kerusi meja pelajar, perpustakaan dan komputer sangat mendukacitakan. Permohonan demi permohonan kami usahakan kepada berbagai pihak tetapi sehingga kini amat mendukacitakan. Pelajar-pelajar kami juga 99.9% adalah daripada golongan berpendapatan rendah yang bekerja sebagai nelayan kecil, pekerja kebersihan bangunan, pengawal keselamatan dan juga buruh am. Ibubapa yang berpendidikan lebih suka menghantar anak-anak mereka ke sekolah yang lain seperti di SMK Medini, SMK Kompleks Sultan Abu Bakar, SMK Gelang patah dan SMk Nusajaya yang kemudahan lebih sempurna dan lengkap.

  Sehubungan dengan itu, kami mempelawa tuan untuk ke sekolah kami bagi menghulurkan sumbangan berbentuk fizikal dan keceriaan sekolah untuk menaikkan kembali semangat pelajar-pelajar dan ibubapa ke sekolah seterusnya menjana kecemerlangan akademik. Pelajar kami terdiri 100% pelajar-pelajar Islam. bantulah anak-anak didik kami menikmati kemudahan dan nikmat pendidikan seperti rakan-rakan mereka yang berada di bandar.

 16. Hannah says:

  Assalamualaikum Tuan,

  Saya Hannah sedang menyambung pelajaran di dalam bidang Al-Quran dan Hadis namun tidak menerima sebarang biasiswa ataupun pinjaman, sekarang sudah hampir 9 bulan memohon zakat dan MARA namun masih tidak berjaya. Jika tuan sudi memberikan sumbangan, bolehlah memberitahu saya melalui email inniakhaf@gmail.com. Semoga tuan dirahmati Allah.

 17. maliki says:

  Saya ingin bertanya ttg yayasan ini. Adakah dpt memberi pinjaman atau membantu saya yg dlm proses utk dibangkraspi oleh bank kerana tidak dpt membayar balik hutang kereta dan kad kredit.saya tiada tempat lain nak meminjam. Bank tak dpt beri lagi sbb gaji dah potong 60%. Sanak saudara juga tak dpt membantu. Harap dpt jawapan dari pihak tuan dgn kadar segera.

  Reply

 18. Nisa Syafiqza Binti Hailna says:

  Assalamualaikum .. saya ingin memohon sedikit sumbangan Kewangan atau sumbangan apa2 sahaja yang dapat kami terima seperti berbentuk hadiah bagi Majlis Pra-Graduan oleh PERSISPA (INSTEDT) dari pihak TanSri yang sudi memberi bantuan sedikit sebanyak. Kami akan menerima apa sahaja walaupun sedikit. Harap pihak TanSri dapat memberi kerjasama untuk kami melaksanakannya dengan ikhlas. Pemberian TanSri amat lah kami hargai.

  *Ada apa2 pertanyaan boleh terus hubungi/mesej/whatsapp saya Nisa Syafiqza Binti Hailna (AJK Cenderahati dan hadiah) – 018 7649120

 19. norhayati binti othman says:

  Aslamk0m.. sy hrap ada yg sudi mmbantu hamba Allah ni yg kmatian suami yg mahu mnyerahkan anak2 beliau kpada pihak yayasan al bukhary..

 20. norhasilina bt gani says:

  Saya seorang ibu tunggal yg mempunyai lima org anak..anak yg no 2 skrg berada di wad dn akan di operation..sy nk mntk tolong pada tan sri boleh tak tolong bantu saya memerlukan kewangan dlm seribu ringgit bagi meringan kn beban saya.teima kasih

 21. Anonymous says:

  Assalamualaikum,saya ingin memohon sedikit sumbangan kewangan atau sumbangan apa2 sahaja untuk menjalankan program di rumah anak yatim.
  Tel 0179359484

 22. Nurul says:

  Assalamualaikum, saya Nurul seorang pelajar universiti tempatan Malaysia. Sekarang ni saya terlibat dengan satu projek untuk membantu anak-anak Rohigya dan Syria, harap pihak tuan sudi untuk menyumbang bagi membantu melancarkan projek kami.

 23. Muhammad Adam bin Ramasamy says:

  Assalammualaikum wrt Tuan, dah banyak tempat saya cuba mohon pinjaman untuk perniagaan tapi gagal. Saya sudah menceburi bidang perniagaan makanan sunnah ni dah hampir 5 tahun tapi apabila di tipu orang saya tersungkur hilang semua modal saya Dari January 2016. Sekarang bila ada duit sikit saya beli barang Dan berniaga untuk beberapa hari saja sbb modal pusingan tak ada untuk berniaga berterusan. Hanya Allah sahaja lah yang mengetahui keadaan saya. Lepas keluarga tunang saya tahu yang sy lost Dalam perniagaan hanya maki hamun, cacian, penghinaan Dan kutukan saja lah saya terima Dari bapa tunang saya. Lagi pun saya ni baru 5 tahun lebih saja Islam. Demi Allah saya tak pernah dapat apa-apa bantuan atau zakat Dari mana mana jabatan agama. Semuanya saya usaha sendiri sebab saya fikir saya mampu Dan ada yang lebih memerlukan Dari saya. Tetapi hari ni saya perlukan pertolongan Dan bantuan semua orang mengelak Dan jatuhkan diri sebab keluarga berugama Hindu, kawan2 majority berugama Hindu…mereka kata engkau kan dah islam jadi mintak dengan tuhan awk je Allah…buat datang cari kami…. Saya pergi baru2 ni ke baitulamal Kuala Lumpur untuk mohon bantuan perniagaan tapi gagal juga sbb bantuan ni di hentikan sementara.sudah 3 Kali saya call baitulamal jawi tapi jawapan sama juga. Jadi mana tempat untuk mengadu hanya lah Allah. Nasib baik ada Allah, jika tak ….tak tau ape jadi dengan saya. Hanya solat, zikir, DOA, AL Quran Dan puasa sahajalah jadi penyelamat saya setakat ini. Saya tak minta sesiapa pun menyara saya untuk makan, minum atau tempat tinggal. Saya hanya perlukan modal niaga saja sebab saya masih bertenaga dan mampu menjalankan perniagaan dengan modal yang orang bole bagi pinjam atau Bantu. Sekarang saya berserah je dengan Allah sebab saya percayakan Allah Dan yakin dengan kuasa Allah serta saya redzha dengan ujian INI. Allah maha kuasa tak di dunia mungkin di akhirat saya akan terima segalanya Dari Allah. Tuan bole hubungi saya di hp 0123194854 Muhammad Adam bin Ramasamy. Hanya Allah sahaja dapat menbalas segala amalan kita in shaa Allah. Semoga kita semua mati Dalam islam. Allah whuakhbar…..

 24. Norazliza binti abd.razak says:

  Assalam Tan Sri. Nama saya Norazliza.Saya tinggal di rawang. Saya ingin mohon jasa baik Tan Sri agar Bantu kami sekeluarga. Saya mempunyai anak yg masih kecil. Berumur 5tahun. Perempuan. Anak saya tidak mempunyai cuping telinga kanan. Tidak dapat mendengar,bercakap,Dan Mata Ada selaput. Setiap bulan Ada susulan 4@5 x ke Hosp SG.buloh Dan hkl. Kos ulang alik. Suami kerja sebagai pemandu Lori. Gaji rm1300-1500/bln. SewA rmh 550,ansuran kereta 450., Tapi saya masih bersyukur kpd Allah swt,masih diberi rezeki dapat saya beri anak saya nakan walaupun bubur berlauk kicap semata. Ramadhan bulan depan, disambut syawal. Mohon jasa baik Tan sri dapat menghulurkan sumbangan seikhlas hati buat kami sekeluarga. Sekiranya dapat saya diberi peluang, saya ingin membuka sebuah kilang ais Batu. In sha Allah, mudah2an segala yrusan kami sekeluarga dipermudahkan. Kamu doakan Tan sri diberi kesihatan yg baik Dan panjang umur, agar dpt membantu kami yg DLM kedaifan lg selalu dihina, Maaf atas luahan ini. Rumah SewA tertunggak. Kereta nak kna tarik. Redho dgn kehendakNya . no.tel:01123453739

 25. Muhammad Adam bin Ramasamy says:

  Berdoa ngan Allah Dan masih mengharap pertolongan Allah….in shaa Allah…..Allah ada Tuan…..

 26. Muhammad zahin bin mohd khairi says:

  Bismillahirrahmanirrahim.
  Assalamualaikum wbt.
  Saya MUHAMMAD ZAHIN BIN MOHD KHAIRI

  Buat makluman semua,
  Saya bakal melanjutkan pengajian di universiti Al Azhar, Mesir dlm bidang Syariah Islamiyyah.
  Penerbangan dijgka pada 11 julai 2016.
  Sehubungan itu,
  Saya memohon agar kalian dpt menghulurkan sedikit sumbgn Atau Infaq bagi memudahkn pengajian saya di sana, selama 5 thn. Kos yg diperlukan sebanyak RM 10, 000(tahunan).

  Hubungi atau Whatsapp ke nombor
  *013 5035620(ZAHIN)

  Hai orang2 yang beriman,sukakah Kamu Aku tunjukkn suatu perniagaan yang dapat menyelamatkanmu dari azab yang pedih ,? ( iaitu ) Kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagimu,jika kamu mengetahui, ( As – Saff ,10 – 11 ).

  Semoga Allah membalas kebaikan yg dihulurkan . Jasa kalian amatlah saya hargai.

 27. Nazeri Hj Din says:

  Bismillahirrahmanirrahim.
  Assalamualaikum wbt.
  Nazeri Hj Din dari Perak

  Makluman – saya ada terima whatsApp dari Pertubuhan Pendidikan Dan Amal Latihan Bistari, Mukim Kangkong, Yan, Kedah memohon akan bantuan baik pulih madrasah dan keperluan asas anak2 yatim faqir sebanyak RM6,000 bagi membina, membaik pulih kolah/kolam bagi keperluan mereka, sukacita sekiranya ada sesiapa En, Tuan/puan, Dato…terbaca dari blog ini dan berminat untuk memberi sumbangan bolehlah masukkan ke A/C Maybank No 552022617870 atas nama Pertubuhan Pendidikan Dan Latihan Amal Bistari atau datang terus ke alamat KM 17, Kg Permatang Ibus, Jln Yan Kuala Kedah, 06600 Alor Setar, Kedah. T/Kasih

 28. Muhamad sanizam bin chekmat says:

  saya muhd sanizam,38th, mempuyai seorang isteri dan 2org anak bersekolah di tahun 6 dan 2. Beralamat di; kg pondok chegar pantai johor alor setar 05150.”Dgn kesempitan hidup kerana sya seorang saja yg berkeja sebagai buruh binaan dgn gaji yg tak menentu,dan memeritkan lg kami telah dikejutkan oleh tuan rmh sewa kami skarang supaya berpindah atas alasan yg diberikanya. Oleh itu saya cuba iktiar dari perbagai pihak bg mendapatkan sedikit wang tambahan bg kami menyelesaikan masaalah ini,tapi malangnya dgn kerja yg bekurangan dlm sbulan-2 ini. dgn kos sara hidup &anak yg akan menduduki peperiksaan upsr tahun ini.agar sukar bg sya. Dgn ini sya sekeluaga memohon agar pihak tuan dpt memberikan sumbangan/pinjaman dlm rm500, bg meringankan beban utk sya dapatkan rmh sewa lain sbelum hujung OGOS ini. Sekian..

 29. Umair bin basit says:

  assalamualaikum tan seri, sy ingin meminta bantuan dari tan seri untk sumbangan bagi yuran pembelajaran sy. sy sgt memerlukn bantuan tersebut untk mnyembung pelajaran . sekian terima kasih. (umair #01110643974)

 30. Nur Aisyah Bt Jusoh says:

  Assalamualaikum dan salam sejahtera

  Saya, Nur Aisyah Bt Jusoh ialah wakil dari GISO Bali (Global Islamic Student Outreach) dari Fakulti Sains dan Teknologi USIM, Nilai.Kami ingin memohon sedikit tajaan dari pihak tuan untuk program tersebut.

  PROGRAM: GISO BALI
  TARIKH: Ogos 2018
  TEMPAT: Bali, Indonesia.

  Merujuk tentatif di atas, inshallah pada bulan Ogos 2018 nanti saya bersama sekumpulan pelajar fakulti dan beberapa orang pensyarah pengiring akan ke Bali, Indonesia untuk program GISO (Global Islamic Student Outreach) iaitu satu program kemasyarakatan bertujuan untuk memberi sumbangan berkesan ke arah memajukan masyarakat Islam di luar negara. Oleh itu, kami dengan rasa rendah diri ingin memohon sumbangan daripada pihak tuan untuk program kemasyarakatan kami ini. Sumbangan amatlah diharapkan sama ada berbentuk tunai atau barangan keperluan yang lain.
  Sekiranya pihak tuan sudi menawarkan tajaan, diharapkan pihak tuan dapat menghubungi saya melalui email: aisyahj885@gmail.com tel: 011-25699596. Sumbangan dari pihak tuan amatlah kami hargai.

  Sekian terima kasih.
  (NUR AISYAH BT JUSOH)
  EXCO TAJAAN GISO BALI

 31. Tajudin says:

  Asslkm..sy tiada nak minta apa-2 cuma nak tulis rasa terharu sbb ibunya suruh keluarkan sebahagian pendapatan pertama yg sy sendiri tak sanggup nak buat..lebih-2 lagi dgn keadaan yg sy sendiri tdk mampu.sy dapat belajar dari kisah benar ini…semoga sy dapat menjadi di antara insan-2 yg bertaubat.
  Semoga seluruh keluarga Tan Sri di Rahmati ALLAH Amiiiin.

 32. Zahia says:

  Salam..tuan
  Maaf menganggu masa tuan
  Sy menghadapi masalah kewangan yg sgt kritikal .saya buntu loan bnk sy mmg tk layak
  Ada ka bntuan pinjaman utk saya buat dipihak tuan.sy kesuntukkan masa utk jelaskan bayaran dgn segera..

 33. Siti Aminah says:

  Halo,
  nama saya ialah Siti Aminah dari Indonesia, saya cadangkan semua orang di sini harus berhati-hati, kerana terdapat banyak peminjam pinjaman palsu di internet, tetapi mereka masih yang sebenar dalam syarikat pinjaman palsu. Saya telah ditipu oleh 4 peminjam pinjaman yang berbeza, saya kehilangan banyak wang kerana saya sedang mencari pinjaman dari syarikat mereka. Saya hampir mati dalam proses kerana saya telah ditangkap oleh orang kerana berada dalam hutang.

  Saya hampir berputus asa sehingga saya meminta nasihat seorang kawan yang memperkenalkan saya kepada peminjam pinjaman asal dan syarikat yang sangat dipercayai iaitu Ibu Alicia Radu yang mendapat pinjaman saya 800 juta rupiah Indonesia dalam Kurang dari 24 jam Tanpa tekanan dan kadar faedah yang rendah sebanyak 2%. Saya sangat terkejut apabila memeriksa akaun bank saya dan mendapati jumlah pinjaman yang saya minta telah dipindahkan ke akaun bank saya tanpa sebarang kelewatan atau kekecewaan jadi saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik supaya orang dapat mendapatkan pinjaman dengan mudah tanpa tekanan dari Ibu Alicia Radu

  Saya mahu anda mempercayai Ibu Alicia Radu dengan sepenuh hati kerana dia sangat membantu dalam hidup saya dan kehidupan kewangan saya. Anda harus menganggap diri anda sangat bertuah kerana mempunyai peluang untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman, hubungi ibu Alicia Radu melalui e-mel: (aliciaradu260@gmail.com)
  Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: (sitiaminah6749@gmail.com) jika anda memerlukan maklumat mengenai bagaimana saya mendapatkan pinjaman saya dari Ibu Alicia Radu, anda sangat bebas untuk menghubungi saya dan saya dengan senang hati akan menjawab anda kerana anda juga boleh membantu yang lain selepas anda menerima pinjaman anda.

 34. Yuli Yuli says:

  Halo,
  Nama saya Yuli Jakarta Selatan di Indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk menyarankan semua orang untuk berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, jadi banyak pemberi pinjaman di sini semuanya penipu dan mereka hanya di sini untuk menipu Anda dengan uang Anda, Saya mengajukan pinjaman sekitar 200 juta dari seorang wanita di Dubai dan saya kehilangan sekitar 10 juta tanpa mengambil pinjaman, mereka bertanya lagi dan lagi untuk biaya, saya membayar hampir 10 juta masih saya tidak mendapatkan pinjaman,

  Tuhan menjadi kemuliaan, saya bertemu dengan seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman, dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan, jadi dia memperkenalkan saya kepada Nyonya Olivia Daniel, dan saya mengajukan permohonan untuk 400 juta, saya pikir itu adalah lelucon dan penipuan, tapi saya mendapatkan pinjaman dalam waktu kurang dari 24 jam hanya 2% tanpa jaminan. Saya sangat bahagia karena saya diselamatkan dari kemiskinan.

  jadi saya menyarankan semua orang di sini yang membutuhkan pinjaman untuk dihubungi
  Nyonya Olivia Daniel, melalui email: (oliviadaniel93@gmail.com)

  Anda masih dapat menghubungi saya jika Anda memerlukan informasi lebih lanjut melalui email: (yuliy3531@gmail.com)

  sekali lagi terima kasih semua untuk membaca kesaksian saya, dan semoga Tuhan terus memberkati kita semua dan memberi kita umur panjang dan kemakmuran

 35. Anonymous says:

  rasanya ruangan ini tiada fungsi apa2 pun utk kita luahkan mslah sbb bknnya smpai kpd pngetahuan tan sri pun buang masa je

 36. Anonymous says:

  YULI kamu blh hbungi sy ngak saya mau bicara sikit sama kamu 0162542653

 37. […] Sumber dari: Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia via Jan Zan Shah […]

 38. […] Sumber dari: Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia via Jan Zan Shah […]

 39. […] Sumber dari: Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia via Jan Zan Shah […]

 40. Ismalidi says:

  Assalamualaikum wbt.
  Saya memerlukan bantuan kewangan. Bagaimana saya ingin bantuan kewangan dari datuk. Saya memerlukan bantuan kewangan sebanyak RM20,000.00 untuk melunaskan hutang-hutang along. Boleh ka datuk membantu saya. Ni nombor telefon saya 0124519456. Ni nombor akaun maybank saya 152068693987. Dengan bantuan datuk saya sentiasa berdoa agar datuk dimurahkan rezeki.

 41. Ismalidi says:

  Assalamualaikum wbt.
  Saya memerlukan bantuan kewangan. Bagaimana saya ingin bantuan kewangan dari tan sri. Saya memerlukan bantuan kewangan sebanyak RM20,000.00 untuk melunaskan hutang-hutang along. Boleh ka tan sri membantu saya. Ni nombor telefon saya 0124519456. Ni nombor akaun maybank saya 152068693987. Dengan bantuan tan sri saya sentiasa berdoa agar tan sri dimurahkan rezeki.

  • Mohd Annas Abu Bakar says:

   Assalamualaikum Tan Sri saya Mohd Annas Abu Bakar dari syarikat Kembara Budiman Enterprise dari Georgetown Penang, syarikat saya hanya buat perniagaan kecil-kecilan sekarang ni saya fokus untuk buat bisnes trading saya ada terbaca satu artikel yang syarikat Tuan iaitu Pelangi Prestasi Sdn Bhd telah membeli Sabah Forest Induatries Sdn Bhd sebuah kilang yang dintaranya pengeluar A4paper diantara produk kilang tersebut, saya mohon jika sudi, saya ingin beurusniaga dengan Tan Sri untuk membeli A4paper keluaran syarikat Tan Sri, dengan pembayaran secara Tunai, kerana hampir 3bulan saya dah Travel ke Bangkok, Indonesia mencari kilang A4paper disana tetapi semuanya fake, scamers dan sebagai jika pun kilang itu wujud mereka sudah ada distributor dinegara masing2 dan saya tidak boleh direct beli dari mereka, selama hampir 3bulan saya buat siasatan untuk mencari kilang yang saya boleh membeli terus dari mereka tanpa melalui distributor sebagai orang tengah yang menaikan harga yang tak masuk akal, sehinggalah saya terbaca dan terjumpa dengan izin allah kilang Sabah Forest Industries, tapi saya tak jumpa laman web kilang berkenaan bila saya hubungi mereka tanya mereka maklumkan yang kilang berkenaan telah menghentikan operasi mereka, saya terus mencari apakah status syarikat berkenaan sehingga saya dapat maklumat menerusi laman web yang Sabah Forest telah dibeli oleh Syarikat Pelangi Prestasi, dan bila saya periksa siapa pemilik syarikat ini saya dapati ianya milik Tan Sri, saya rasa bangga dan saya betul2 berkeinginan untuk berurusan dengan syarikat milik Tan Sri ini sebab saya kenal siapa Tan Sri, segala puji pada Allah Tuhan Semesta Alam, yang telah bukak jalan untuk saya bertemu dengan syarikat ini….. Saya mempuyai pelanggan yang sudah bersiap sedia untuk berurusan dengan saya untuk membeli A4paper, jika Pelangi Prestasi masih mengeluarkan A4paper mohon dibenarkan saya membeli terus dari syarikat Tan Sri ………..saya telah hantar makluman tentang perkara ini di Laman Web Pelangi Prestasi Sdn Bhd tapi mereka masih belum membalas soalan saya…… Saya mohon kesudian dari Tan Sri diatas perkara ni….. Semoga Allah jaga Tan Sri sepertimana Tan Sri jaga kebajikan hamba2 Allah yang lain…… Mohon kakitangan Tan Sri Menghubungi saya dengan seberapa segera untuk first Trial order yang Pertama 1Container 20FT Bersamaan 7800reams Berpallet = 1560kotak yang setiap kotak terdapat 5reams untuk dieksport ke pelabuhan Izmir Alsanchak Turky…..
   Whatups Saya : 0105619179
   Email : kembarabudiman.etp1977@gmail.com
   Hasil keuntungan dari transaksi penjualan ini saya akan sumbangkan seberapa yang saya mampu untuk yayasan ini sebagai membantu saudara islam yang lain…….Insyaallah

 42. Sharifah fadlon binti Syed taha says:

  Saya perlu pertolongan dari syed mokhtar jadi saya mau no tel atau no emailnya utk itu

 43. Anonymous says:

  PENIPU BESAR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s