Archive for March, 2011

Cara-cara nak beli keta recond

Posted: March 1, 2011 in Useful

1) study dulu keta apa nak beli dan apa specnya. Jepun biasanya byk gadget. Kalau boleh masuk forum tanya otai-otai yg dah lama pakai keta yg dihajati.. cth wish (ada club utk toyota, honda and etc). Dari situ boleh tahu best spec macam mana dan low spec macam mana.

2) bwk pomen sendiri utk test drive dan check mechanical serta electrical keta (takut dah modified) apabila jumpa keta yg dihajati.

3) jek keta tgk bwh.. karat ker dak, skru semua.. reason kalau kat jepun maupun uk, garam di tabur di jalan raya utk mencairkan salji masa winter.. make sure jgn terbeli yg karat marat nie.. Kalau jadi beli mintak free new anti rust (sembur kat bwh tuh)..

4) check tire samada 4 season tire ker, snow tire ker and etc.. mcm snow tire JPJ tak lepas.. mintak dia org tukar tire baru free 4 bijik (kalau jadi beli la)..

5) Check chasis number, boleh tgk tahun keluaran keta tuh kat online manufacturer and etc.. (some club members ada benda nie). Kalau keta jepun biasanya boleh tgk kat seat belt pemandu, sbeleh bwh ada tag tulis year of manufacturing.. Kedai keta byk tipu, depa gunting tag tuh.. Kalau depa gunting jer, terus cabut, tak payah deal..

6) Check pasal warranty.. ada a few shop yg bagi warranty 1 thn instead of 3 bln.. cth NAZA, SADRA Motor and etc..

7) Make sure depa tukar minyak itam baru, minyak gear, and buat servicing masa nak amik keta tuh.. Kalau boleh follow dan tgk depan mata.. Dealer keta ramai yg menipu.

Cool Tawar kaw-kaw dulu.. cth harga letak rm160k.. cuba mintak rm140k… cuba jer..

9) kalau takut nak pakai cermin gelap, mintak tukar sesiap masa dlm package (biasanya keta jepun jer, uk spec cermin cerah).

10) Masa deal sebelum byr deposit (masa tawar menawar) mintak ler apa-apa free gift yg takder dlm keta tuh.. cth LCD ker, apa ker..

11) AP holder kena check bebetul.. dptkan salinan masa beli keta.. utk selamat sket, blei keta dgn dealer recond yg besar.. byk eks tipu berlaku, keta dia relaese but than tax tak clear.. member aku kena, lepas 6 bln pakai custom dtg and rampas.. tak tahu kes camne skrg..

12) What ever payment deposit ker apa ker, jgn byr kepada dealer.. tpai byr depan manager and get the company resit sign by manager.. byk dealer yg part time.. dpt duit dia cabut…

atau bayar by ceq pada kampeni (AP Holder),,,, mintak salinan geran asal ( country of Origin)…. jangan bayar cash pada BROKER,…

13)keta recond AP utk 5 thn jer kalau tak silap saya.. mcm skrg dah 2011, keta blh bwk masuuk keta 2006 keatas.. yg 2004 tuh kira dah masuk sini lama tapi takder pembeli ler..

14) AP ada beberapa antaranya jenis ,,,open & recond AP,,..

AP ialah Lesen Import yang dikeluarkan oleh MITI bagi mengimport kenderaan-kenderaan masuk ke Malaysia dan ianya tertakluk di bawah Akta Kastam 1967. Dalam form AP takde ruang mileage Smile

1-Open AP ( dah kena beku sejak 28 Oct 2009 ) Permohonan baru ditongsampahkan.

2-AP Francais – Nie AP yang NAZA jadi kaya nie..bawak masuk Pug la, Kia la..tapi AP nie pun kena beku sejak 2006.

3-AP Persendirian – Yang nie termasuk dalam AP student, Pekerja dan YB ADUN dan Parlimen. Kena blah dari Malaysia selama 1 tahun, maknanya kena raya di Uganda la.

4-AP untuk CKD – Nie yang Proton pulun bawak masuk GT jadi Inspira Smile

Beza AP student ngan Kedai ( open ), OK untuk AP student, katakan ada student bernama RosMan studi kat Cardiff Smile..Rosmah kena beli Audi 2.0T dan pakai disana selama 9 bulan erk macam orang pregnant la jugak, dan insurance atas nama Rosman. Pastu Rosmah nak bawak balik..biasa la..kena pakai Form 69. Form nie kena beli di Percetakan Negara, KL.

AP student kena bayar cash..atau kete kena bayar cash ? Harga AP student nie kena nego ngan Rosman la sebab dia student Smile
Ya Superbike pun kena AP, tapi for sure sangat menguntungkan sapa bawak balik Smile
Klu nak tau lebih lanjut boleh tepon Pegawai MITI bahagian AP.
Suhaili Ismail 03-6203 3475
Ridzuan Alias 03 6203 4809

ada cth dulu honda bwk masuk odyssey sampai awal 2010.. tapi pastuh takder… tak boleh nak lawan harga recond agaknya..

ada dealer bwk masuk recond baru.. cth millage yg 16km tuh.. totally new.. tapi depa register japan dulu utk dpt tax murah.. bila nak masuk custom, depa kena kemekkan sket body atau calarkan cat.. biar keta tuh tak perfect, so tax reduce lagi byk.. than bila dah kuar custom atau dah ada buyer, depa buatla balik..

macam kat zaibar dia hanya akan buat balik keta tuh bila dah ada buyer.. depa ckp nak tunjuk kat buyer mana yg kemek atau mana yg problem (telus ler konon nya kut).. kalau dealer china, biasanya dia org dah buat siap-siap, mcm dah ready to go jer kalau kita nak beli..

biasanya keta yg dealer jual yg low millage dlm sekitar 30K- 50K.. kalau lebih, kedai kecik depa main-main adjust meter.

bottom line jgn percaya dgn dealer keta.. 10 ckp dia, 2 jer bleh pakai… bwk kwn yg ada experience dgn dealer.. make sure semua free gift ker, apa yg nak kena tukar ker documented.. baru ler byr.. Dealer sebelum byr semua kata boleh.. dah byr, hampeh.. cam member aku kena failady bwh karat marat (ckp nak tukar), tapi tak tukar..

thanks to Sangkelembai20 from TKO

 

PERINGATAN: Pemilik laman ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pihak yang memberi komen dan tidak semestinya menggambarkan pendirian pemilik laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab masing-masing.

Akta saman ekor

Posted: March 1, 2011 in Berita Malaysia, Useful

Ramai yang masih kabur dan tidak faham hak mereka sebagai rakyat Malaysia. Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi Negara. Perlembagaan Persekutuan menjamin hak setiap rakyat Malaysia tanpa mengira agam, kaum, bangsa dan juga fahaman politik. Semua warganegara dijamin hak yang sama.

Salah satu hak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan ialah hak rakyat terhadap harta. Ini disebut dalam Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan.

Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan

Hak terhadap harta.

(a) Tiada seseorang pun boleh dilucutkan hartanya kecuali mengikut undang-undang.

(b) Tiada sesuatu undang-undang pun boleh membuat peruntukan bagi mengambil atau menggunakan harta-harta dengan paksa dengan tiada pampasan yang mencukupi.

Selalunya Perkara 13 ini digunakan di dalam kes pengambilan tanah melalui Akta Pengambilan Tanah 1960. Sebenarnya Perkara 13 ini bukan sahaja melibatkan harta tak alih seperti tanah, tetapi meliputi harta alih seperti kenderaan. Justeru penafian hak memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) juga sebenarnya termasuk di dalam penafian hak rakyat terhadap harta. Alasannya jika seseorang rakyat itu dihalang dari memperbaharui cukai jalan kenderaan mereka yang menyebabkan kenderaan itu tidak boleh digunakan maka rakyat itu telah dinafikan haknya terhadap harta.

Jika seseorang rakyat telah dinafikan hak mereka menggunakan harta (kenderaan) mereka tanpa alasan yang berlandaskan peraturan dan undang-undang maka Perkara 13 (b) menyatakan bahawa pampasan hendaklah diberikan. Ini bermaksud jika JPJ menghalang seseorang memperbaharui cukai jalan yang menyebabkan kenderaan tidak boleh digunakan, maka JPJ hendaklah membayar pampasan kepada pemilik kenderaan tersebut.

Hujah ini adalah bersandarkan keputusan kes Leonard Lim Yaw Chiang lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak yang telah diputuskan pada tahun 2009. Di dalam kes ini, seorang rakyat bernama Leonard Lim Yaw Chiang telah disenarai hitam dan dihalang oleh JPJ Sarawak dari memperbaharui cukai jalan kereta beliau. Beliau telah memohon kepada Mahkamah Tinggi Kuching untuk memutuskan bahawa tindakan JPJ menyenarai hitam dan menghalang beliau memperbaharui cukai jalan adalah salah. Beliau juga memohon gantirugi daripada JPJ di atas kehilangan penggunaan kereta beliau selama kereta tersebut tidak boleh digunakan kerana tiada cukai jalan.

Mahkamah telah memutuskan bahawa JPJ tidak boleh menyenarai hitam kenderaan di atas suatu kesalahan yang belum dibuktikan di Mahkamah. Tindakan JPJ menyenarai hitam diputuskan telah bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan. JPJ juga telah diarahkan membayar gantirugi kepada pemohon dalam kes itu kerana kesusahan beliau tidak dapat menggunakan kenderaan sehingga terpaksa menyewa kenderaan lain.

Justeru di sini ingin dimaklumkan kepada pemandu-pemandu dan pemilik-pemilik kenderaan yang dinafikan hak mereka memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu, bahawa hak anda dilindungi oleh Perlembagaan. Pihak berkuasa tidak boleh sewenang-wenang menafikan hak anda.

Berbalik kepada tawaran Kerajaan memberikan diskaun pembayaran saman sehingga hari ini 28/2/2011. Ingin dimaklumkan bahawa tindakan ini tetap salah. Isu utamanya ialah bukan jumlah bayaran kompaun atau denda itu RM300 atau RM150 atau pun RM50. Isu utamanya adalah, ADAKAH SESEORANG ITU BENAR-BENAR MELAKUKAN KESALAHAN YANG DIDAKWA SEHINGGA MEREKA WAJIB MEMBAYAR DENDA?

Perlu diambil perhatian bahawa untuk menguatkuasakan sesuatu peraturan dan undang-undang, sesebuah pihak berkuasa hendaklah juga mengikut peraturan dan undang-undang. Saman tidak boleh tertunggak. Jika ada yang tertunggak maka ianya bukan saman. Saman hendaklah dikemukakan di Mahkamah.

Orang yang disaman (OKS) hendaklah diserahkan saman dan diperintahkan hadir ke Mahkamah untuk menjawap saman itu. Jika OKS mengaku salah maka mahkamah akan memerintahkan OKS itu membayar denda. Jika denda dibayar maka saman itu selesai dan tidak akan tertunggak. Jika saman diserahkan kepada OKS tetapi OKS tidak hadir ke Mahkamah, maka mahkamah akan keluarkan waran tangkap suapaya OKS hadir mahkamah. Maka proses yang sama akan berlaku iaitu OKS akan ditanya mangakui kesalahan atau meminta bicara.

Jika mengaku maka akan diarahkan supaya bayar denda bagi saman itu. Maka selesailah saman itu. Tidak tertunggak. Jika tidak mengaku maka akan dibicarakan. Bergantung kepada keputusan mahkamah, jika didapati salah selepas bicara, maka akan diperintahkan untuk bayar denda. Selesai lah saman itu. Jika tidak bersalah maka luput juga samann itu. Tidak tertunggak.

Soalannya kenapa ada saman tertunggak? Jawapannya pertama kerana saman-saman itu tidak pernah dibawa ke Mahkamah. Kedua kerana yang dikatakan saman itu sebenarnya bukan saman tetapi notis sahaja.

Saman Ekor yang dikatakan saman ini sebenarnya bukan saman tetapi sekadar notis kepada pemilik kenderaan meminta maklumat pemandu yang dikatakan memandu melebihi hadlaju. Notis ini juga disertakan tawaran kompaun jika pemilik kenderaan mengaku melakukan kesalahan. Ia dikeluarkan di bawah Seksyen 115 Akta Pengangkutan Jalan 1987atau dikenalai dengan Notis Pol 170A.

Jika pemilik tidak mengaku kesalahan maka kompaun tidak perlu dibayar kerana kompaun itu hanyalah tawaran. Jika pemilik tidak membayar kompaun sepatutnya pemilik disaman supaya hadir ke Mahkamah bagi menjawap tuduhan memandu melebihi hadlaju. Kemudian proses mahkamah yang dijelaskan sebelum ini akan berlaku.

Maka saman itu akan selesai dan tidak tertunggak. Masalah timbul apabila pihak berkuasa terus menghukum pemilik supaya membayar kompaun sedangkan kesalahan tidak dibuktikan. Kompaun bukan denda tetapi tawaran. Dendan hanya boleh dikeluarkan dan diarahkan oleh Mahkamah. Bukan Polis dan bukan JPJ. Inilah penyalahgunaan kuasa dan peraturan oleh pihak berkuasa. Mereka bertindak melebihi kuasa yang diberikan. Mereka bertindak sebagai penghukum sedangkan tugas itu hanya ada pada Mahkamah.

Justeru kepada semua rakyat Malaysia, ketahui hak anda, jangan mudah terpedaya dengan tawaran dan penindasan. Gunakan hak anda… TIADA SIAPA BOLEH MEMAKSA ANDA MEMBAYAR SESUATU YANG ANDA TIDAK LAKUKAN. Anda Mampu Mengubahnya.

Bagaimana JPJ boleh menhalang pembaharuan cukai jalan?

1) Seksyen 17(1)(d) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

JPJ berkuasa menghalang seseorang melakukan apa-apa transaksi termasuk perbaharui cukai jalan tetapi setelah JPJ BERPUASHATI bahawa seseorang ada perkara yang belum selesai dengan JPJ dan Polis.

Bagaimana JPJ hendak BERPUASHATI?

2) Seksyen 17(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

JPJ hendaklah memberikan peluang kepada seseorang membuat representasi. Ini bermaksud JPJ hendaklah menjalankan siasatan adakah seseorang itu ada perkara yang belum selesai. Maka semua pihak perlu hadir iaitu pemilik kenderaan, JPJ dan Polis yang mengeluarkan saman. Perlu disiasat adakah saman yang dikatakan ada kepada seseorang itu betul atau tidak. Sudah dibuktikan di mahakamh atau tidak. Jika tidak maka JPJ tidak boleh menyenarai hitam. Inilah maksud BERPUASHATI

3) Seksyen 17(5) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

Jika dihalang daripada perbaharui cukai jalan maka Pengarah JPJ hendaklah maklumkan kepada Ketua Pengarah pengangkutan, di mana Ketua Pengarah hendaklah maklumkan secara bertulis dalam tempoh 14 hari kepada pemilik kenderaan tentang alasan halangan dibuat ke atas pemilik. Adakah notis ini pernah dikeluarkan kepada pemilik?

Jika anda dihalang daripada perbaharui cukai jalan tanpa alasan yang sah anda boleh:

a) Minta alasan bertulis daripada JPJ kenapa anda dihalang.

b) Minta JPJ perbaharui cukai jalan dengan segera jika alasan bertulis itu tidak munasabah dan tidak betul.

c) Jika JPJ enggan mematuhi permintaan anda, anda boleh menyaman/menuntut di Mahkamah untuk gantirugi kehilangan penggunaan kenderaan anda dan kesusahan anda kerana tidak boleh menggunakan kenderaan.

Zulhazmi Shariff ialah Penasihat Undang-Undang Kempen Anti Saman Ekor (KASE)