Archive for the ‘Economy’ Category

20 pekerja Freescale Semiconductor berada dalam pesawat yang hilang MH370

Freescale adalah company yang menyediakan sistem perhubungan
untuk kapal angkasa Apollo berkomunikasi dengan station di bumi.
'suara pertama dari angkasa'
Agak-agak apa mereka boleh buat dengan Transponder kapal terbang.

"Chip Tatum speculates that a bright teenager with a laptop and a 
cell phone could hack into commercial aircraft fly-by-wire systems. 
He explains that in newer aircraft, cables driven by pilot controls 
have been replaced by computers sending electronic signals. 
while technologies have been patented for protecting these 
fly-by-wire systems – notably US Patent #8,391,493, which the 
US government immediately “disappeared” from Patent Office records 
by invoking the Invention Secrecy Act – they apparently have not yet 
been implemented. If Tatum is right, commercial aircraft currently 
flying are wide-open for remote hijacking."

Referemces:
http://www.presstv.ir/detail/2014/04/22/359566/missing-plane-mystery-solved/

26 February 2014, mereka mengumumkan penciptaan mikrochip terkecil di dunia
kalau tak silap hanya bersaiz 2mm iaitu KL02 yang amat sempurna keupayaannya.
- Mungkinkah satu hari nanti 'komputer kecil' ini akan ditanam di badan
  atau ditelan sebagai gadget.
- Ia menjadi rebutan kuasa dunia untuk digunakan dalam teknologi peperangan

Diantara 20 pekerja ini ada yang mempunyai hak cipta ke atas 
mikrochip ini, kehilangan mereka mungkin membawa keuntungan kepada
sesuatu pihak e.g Motorola





References: 
http://www.engadget.com/2014/02/25/freescale-kinetis-kl03/

http://electronics.stackexchange.com/questions/84800/what-are-the-smallest-microcontrollers


Motorola adalah company Yahudi, siapa yang akan untung?
Apa us boleh buat utk Israil?
(Mereka adalah bangsa pilhan Tuhan yang mulia sedangkah
bangsa lain adalah binatang pada mereka)

Bukankah satelit risikan Amerika boleh mengesan imej bersaiz 0.5cm
dan ada yang berupaya merakamkan suara, mengapa ini tidak membantu?
setakat ini mereka hanya menggunakan satelit awam 
(satelit risikan tentera lama yang dijual kepada pihak ketiga)

How about :-

Memainkan isu Islamic terrorist?
Tuduh Iran sekutu Russia dengan passport palsu?
No Debris found?
Telefon yang masih aktif berdering?
Rolls-Royce & Boeing ?
Satellite kita ?
Kapal selam air cond rosak ker?

Hilang dalam lautan paling ganas, di kawasan yang ke 3 paling dalam 
di dunia, kawasan paling terpencil dan paling sukar dicari? KEBETULAN !

Malumat risikan Russia?
(Musuh US yang cuba mendedahkan)
Ref;
http://voiceofrussia.com/2014_03_22/Malaysian-MH370-may-have-been-remotely-hijacked-Prof-Kevin-Barrett-3666/

http://www.dailystar.co.uk/news/latest-news/373582/They-re-alive-MH370-passengers-were-hijacked-and-taken-to-Afghan-says-Russia-s-FSB

Pernah dulu,
Malaysia beli 80 biji skyhawk 
40 biji bawa balik
lagi 40 biji masih tersadai Navada USA
1 hari ada 5 biji formation jet skyhawk
dari labuan ke Kuantan
1 darinya keluar dari formation
hilang sampai sekarang
(speculated hijacked by Singapore
mereka testing je tu)


P-8 Poseidon, keupayaan yang sedang dikaji oleh China
atas alasan mencari MH370.
(P-8 Poseidon adalah teknologi terkini US selepas 
P-3 Orion yang telah dijual kepada Australia, New Zealand,
Korea, Jepun mereka adalah sekutu Amerika)

 

sedangkan China banyak menggunakan peralatan ketentera dari
sekutunya Russia 

Semua kuasa besar ini mempunyai kepentingan masing-masing
dalam isu yang KITA SEDANG MENJADI MANGSANYA.

Begitulah,
Kita rasa kita berkuasa dan berpengaruh, 
kita pun mempermainkan orang, media, sistem dengan kuasa kita,
Akhirnya ada kuasa lain yang lebih besar sedang mempermainkan
kita, bukan saja dengan sistem, media dan pengaruh.
like'godfather' 


Retired Delta Air Lines Captain Field McConnell claimed that the 
aircraft was seized to obtain stealth knowledge of classified 
patents from 22 Chinese employees of Austin-based Freescale. 
McConnell also claimed that the company has developed a classified
 technology that uses paint and electronics to enable traditional
 aircraft to be overhauled into stealthy jets.

Ref:
http://en.wikipedia.org/wiki/Malaysia_Airlines_Flight_370_conspiracy_theories


Shah Kesuma Jaya Flight 370 had 20 employees of Texas based Freescale 
Semiconductors. It would be interesting to know what their latest 
projects were. It is unclear whether or not the company counted 
the NSA among its clients. To quote Wikipedia on the company. 
In addition, a recent ABI Research market study report states that 
Freescale owns 60% share of the Radio Frequency (RF) semiconductor
device market. Also in 2011, Freescale announced the company’s 
first magnetometer for location tracking in smart mobile devices. 
15 March at 11:38



Mimpi ulamak Yaman tentang dajjal
https://www.facebook.com/photo.php?v=544365578995606

ALLAH MENGATURKAN SETIAP KEJADIAN INI SEBELUM ADANYA NABI ADAM LAGI
SO HANYA ALLAH YANG MAHA MENGETAHUI

See more at:
http://beforeitsnews.com/conspiracy-theories/2014/04/diego-garcia-underwater-bases-exposed-2461532.html

http://beforeitsnews.com/international/2014/04/mh370-hijack-confirmed-cover-up-high-rank-official-says-2480488.html

http://beforeitsnews.com/events/2014/04/update-facts-about-2-malaysia-planes-used-in-crisis-youve-not-been-told-2432912.html

http://beforeitsnews.com/blogging-citizen-journalism/2014/04/mh370-what-is-malaysia-hiding-refuses-families-requests-to-hear-cockpit-recording-2452172.html

http://beforeitsnews.com/conspiracy-theories/2014/04/hollywood-maverick-reveals-how-to-find-malaysian-flight-370-2461382.html

http://beforeitsnews.com/conspiracy-theories/2014/04/mh370-diego-garcia-calls-for-empty-cargo-ship-for-travel-and-relocation-moving-bodies-2461392.html

http://beforeitsnews.com/global-unrest/2014/04/updated-awacs-plane-sent-into-southern-indian-ocean-mh370-preparing-for-diego-garcia-takeoff-2458590.html

http://beforeitsnews.com/u-s-politics/2014/04/malaysia-pm-top-aide-mh370-us-hidden-agenda-military-tests-unforgivable-2466278.html?currentSplittedPage=0

Rujukan dibawah tiada kaitan;
http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/negara-negara-gerakkan-aset-ke-dua-koridor-untuk-cari-pesawat-mh370
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/MH370_10pesawat_9kapalcaripesawathariini-JACC/Article/index_html

http://dinturtle.blogspot.com/2014/03/mh370-mustahil-us-tidak-kesan-pesawat.html

http://www.washingtonpost.com/world/national-security/nsa-surveillance-program-reaches-into-the-past-to-retrieve-replay-phone-calls/2014/03/18/226d2646-ade9-11e3-a49e-76adc9210f19_story.html

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2233699/Revealed-Audio-recordings-Mitt-Romneys-explosive-explanation-donors-lost-election.html


................................................................................................................................................................................


Freescale Semiconductor

20 of its employees were passengers aboard 
Malaysia Airlines Flight 370

It has also been mentioned in a statement by a 
company spokesperson that the employees who were 
aboard MH370, were extremely talented and 
valuable in the technological field.

were each 20% holders of U.S. Patent

Shockingly, the remaining 20% has been reported to be held by Freescale 
Semiconductor Ltd., which now after the disappearance of flight 370 
becomes the sole patent holder. In laymen’s terms, Lord Jacob Rothschild 
is now the patent holder by virtue of invested interest into Freescale 
Semiconductor Ltd.
A division of Motorola, which became Freescale Semiconductor, 
supplied thousands of semiconductor devices, ground-based tracking 
and checkout equipment, and 12 on-board tracking and communications units. 
An "up-data link" in the Apollo's command module received signals from 
Earth to relay to other on-board systems. A transponder received and 
transmitted voice and television signals and scientific data

Motorola has continued its growth in the networking and communications 
sector in later years, providing the tools behind the radio transponder 
that delivered the first words from the moon in 1969, and going on to 
develop the first prototype of the first analog mobile phone in 1973

Reference:
https://mohdshahrizanmohdsaad.wordpress.com/2014/03/30/freescale/ 
....................................................................................... 
Satellite detecf of Debris MH370 https://mohdshahrizanmohdsaad.wordpress.com/2014/03/30/satellite/ 
.....................................................................................

Are the Israelis Planning Another 9-11

Using the Missing Boeing 777?

 

References:

http://www.bollyn.com/are-the-israelis-planning-another-9-11-using-the-missing-777/

 

http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2014/03/panas-apa-motif-israel-miliki-pesawat.html

 

http://www.rense.com/general96/role.html

 

http://engineeringevil.com/2014/03/31/mh370-kept-hidden-at-top-secret-us-military-base-media-reports/

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Informer Al-Qaeda dedah plot rampas pesawat

 

Reference:

Plot to blame Iran or Islamic terrorist organizations

http://www.malaysiakini.com/news/257246

 

……………………………………………………………………………………………………………………………..

Malaysia Airlines in Pakistan Rumor:

Russian Newspaper Says Flight MH 370

in Kandahar, Name of Terrorist is ‘Hitch’

 

references:

http://hotnewsinternational.com/2014/04/08/malaysia-airlines-in-pakistan-rumor-russian-newspaper-says-flight-mh-370-in-kandahar-name-of-terrorist-is-hitch/

http://www.theepochtimes.com/n3/609457-malaysia-airlines-in-pakistan-rumor-russian-newspaper-says-flight-mh-370-in-kandahar-name-of-terrorist-is-hitch/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

 

 

Arang

Posted: March 27, 2014 in Economy, fakta menarik

ARANG KAYU

 

Berasal dari Kayu Bakau (Pokok Bakau)

 

Kuala Sepetang Perak adalah pengeluar kayu arang terbesar di Asia

 

Penebangan Pokok Kayu Bakau mesti mendapat kebenaran Jabatan Hutan.

(Jabatan Hutan menetapkan lokasi penebangan)

 

Setiap kali penebangan di kawasan hutan Pokok Bakau dilakukan,

kuantiti kayu yang akan dikeluarkan,

tidak boleh lebih dari 1 relau (dapur) bakaran.

Ini adalah perintah Jabatan Hutan.

 

Bagi pokok Bakau yang berukur lilir besar, kulit Pokok Bakau hendaklah di asingkan

(dibuang) dari batangnya sebelum boleh dibawa

keluar dari hutan.  Biasanya dilakukan dengan mengetuk batang

pokok Kayu Bakau, dengan cara ini kulit kayu akan terpisah keluar.

 

Pengasingan kulit kayu Bakau di Kilang (relau bakaran) dibuat dengan mengikis

kulitnya dengan upah 20 sen sebatang (bayaran pada tahun 2013).

Alat khas seperti scrapper yang panjang digunakan.

 

Kayu Bakau MESTI dipotong dengan kadar panjang

4m setiap batang.

 

Pemegang lesen yang telah menebang Pokok Bakau hendaklah menanam semula

anak Pokok Bakau di kawasan tebangan tersebut.

 

Batang-batang kayu Bakau akan dibakar di dalam Relau bakaran

selama 1 bulan, mengikut kawalan suhu tertentu, pada hari tertentu,

setelah 30 hari, batang-batang kayu Bakau ini akan dibiarkan tanpa 

api selama 10 hari sebelum kerja memunggah arang dilakukan.

Pun begitu suhu panas di gua bakaran itu masih boleh dirasai walaupun

setelah sepuluh hari tiada api pembakaran di dalamnya.

10 Hari pertama pembakaran dengan api yang marak

untuk mengeringkan air dalam kayu Bakau

 

 

 

 

 

 

 

https://www.facebook.com/photo.php?v=714732811904411

FANTASTIC! A MUST WATCH…Vinegar the magic potion. Watch and SAVE lots of money…

SHARE with Family and Friends and help them save a lot of money

Hutang

Posted: October 25, 2013 in Economy

Hadis:-

Orang yang mati syahid, tidak ada halangan padanya untuk masuk syurga kecuali hutang

 

 

Baginda Rasulullah saw bersabda:-

“Sesiapa yang berhutang dan tidak ada niat untuk menjelaskannya, dia akan bertemu Allah kelak sebagai seorang pencuri”

Hadis Riwayat Ibnu Majjah

 

 

Bukan sahaja harta dikira pusaka oleh Amanah Raya malah hutang juga diketogarikan sebagai pusaka.

 

 

Pengistiharan muflis hanya untuk hutang lebih dari RM 30 ribu ringgit, bawah darinya tidak boleh dikira muflis, walaubagaimana jika kadar interest dari hutang berlanjutan dan mencecah RM 30 ribu ke atas maka ia boleh diistihar bengkrap

 

 

Proses-proses Pengistaharan Muflis adalah

1.  Proses pembuktian tentang hutang dan nilainya di mahkamah

2. Pengistiharan muflis oleh mahkamah

 

 

Gold Fundamental Analysis

Posted: October 9, 2013 in Economy

ANALISIS HARGA EMAS MELALUI EKONOMI DUNIA

MINIMUM HARGA EMAS TIDAK BOLEH KURANG DARI  USD1,000.00 OUNCE ( tahun 2013)                                       1,000.00 (USD/oz)

–  kerana kos mengeluarkan emas dari lombong sekitar USD 1,000.00 Ounce (USD/oz)

–  Jika kurang, lebih baik jangan melombong kerana tiada untung kerja ini

Jika ekonomi naik = emas turun

Jika ekonomi merosot = emas naik

kerana masa ekonomi dunia baik, negara-negara di dunia akan beli emas,                                                                           mereka tidak mahu ambil risiko simpan duit kertas,                                                                                                        kerana takut susut berbanding matawang utama dunia,

so mereka beli emas kerana harga emas lebih stabil dari                                                                                                         duit kertas yang dicetak.

Pengumumam oleh Kerajaan US  tentang status ekonomi US                                                                                               pada jumaat pertama setiap bulan jika  :-

– Kadar penganguran banyak = emas naik

–  Kadar penganguran turun = emas turun

Rujuk Kitco website untuk maklumat terkini harga emas terutama

analisa oleh Jim Wyckoff setiap 8.30 mlm dan 2.30 pagi waktu Malaysia

DSC_1185 DSC_1227

Shufaad

Seminar Analisi Teknikal Harga Emas (5 Okt 2013)

019 – 5990326

shufaad@gmail.com

http://blog.melakafx.com/

http://www.shufaad.com/

Emas

Posted: October 9, 2013 in Economy

EMAS

Disebut dalam Quran sebanyak 12 kali (see footnotes 1)

Digunakan oleh raja-raja sejak zaman firaun sebagai lambang kekuasaan

Lebih baik simpan emas dari duit, sebab duit nilai semakin susut,

emas semakin naik daam jangka masa panjang

Takat lebur emas ialah 1064 darjah celsius

Jika beli rumah terbakar, mas anda tidak rosak

Boleh dicairkan dengan asid tertentu

Emas tidak reput, tidak boleh dimusnahkan

Emas hadiah utama (pingat emas)

Emas disebut ganjaran kepada ahli Syurga

Syukor Hashim

Seminar pelaburan emas 8 Okt 2013 (2030-2300)

http://jutawanemas.com/v1/

………………………………………………..


Footnotes

(Footnotes 1)

AYAT ALQURAN BERKAITAN DENGAN EMAS

1. Ali ‘Imran(3), ayat 14
Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis EMAS, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia; dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga). (QS. 3:14)
2. Ali ‘Imran(3), ayat 91
sesungguhnya orang-orang yang kafir dan mati sedang mereka tetap dalam kekafirannya, maka tidaklah akan diterima dari seseorang di antara mereka EMAS sepenuh bumi, walaupun dia menebus diri dengan EMAS(yang sebanyak itu). Bagi mereka itulah siksa yang pedih dan sekali-kali mereka tidak memperoleh penolong. (QS. 3:91)
3. Al-A’raaf(7), ayat 148
Dan kaum Musa, setelah kepergian Musa ke gunung Thur membuat dari perhiasan-perhiasan (EMAS) mereka anak lembu yang bertubuh dan bersuara. Apakah mereka tidak mengetahui bahwa anak lembu itu tidak dapat berbicara dengan mereka dan tidak dapat (pula) menunjukkan jalan kepada mereka? Mereka menjadikannya (sebagai sembahan) dan mereka adalah orang-orang yang zalim. (QS. 7:148)
4. At-Taubah(9), ayat 34
Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya sebagian besar dari orang-orang alim yahudi dan rahib-rahib Nasrani benar-benar memakan harta orang dengan jalan yang batil dan mereka menghalang-halangi (manusia) dari jalan Allah. Dan orang-orang yang menyimpan EMAS dan perak dan tidak menafkahkannya pada jalan Allah, maka beritahukanlah kepada mereka, (bahwa mereka akan mendapat) siksa yang pedih, (QS. 9:34)
5. At-Taubah(9), ayat 35
pada hari dipanaskan EMAS perak itu di dalam neraka Jahannam, lalu dibakarnya dahi mereka, lambung dan punggung mereka (lalu dikatakan) kepada mereka: Inilah harta bendamu yang kamu simpan untuk dirimu sendiri,maka rasakanlah sekarang (akibat dari) apa yang kamu simpan. (QS. 9:35)
6. Al-Israa'(17), ayat 93
Atau kamu mempunyai sebuah rumah dari EMAS, atau kamu naik ke langit. Dan kami sekali-kali tidak akan mempercayai kenaikanmu itu hingga kamu turunkan atas kami sebuah kitab yang kami baca. Katakanlah: Maha suci Rabbku, bukankah aku ini hanya seorang manusia yang menjadi rasul (QS. 17:93)
7. Al-Hajj(22), ayat 23
Sesungguhnya Allah mamasukkan orang-orang beriman dan mengerjakan amal yang saleh ke dalam surga-surga yang di bawahnya mengalir sungai-sungai. Di surga itu mereka diberi perhiasan dengan gelang-gelang dari EMAS dan mutiara, dan pakaian mereka adalah sutera. (QS. 22:23)
Faathir(35), ayat 33
(Bagi mereka) surga Adn, mereka masuk ke dalamnya, di dalamnya mereka diberi perhiasan dengan gelang-gelang dari EMAS, dan dengan mutiara, dan pakaian mereka di dalamnya adalah sutera. (QS. 35:33)
Az-Zukhruf(43), ayat 35
Dan (Kami buatkan pula) perhiasan-perhiasan (dari EMAS untuk mereka). Dan semuanya itu tidak lain hanyalah kesenangan kehidupan dunia, dan kehidupan akhirat itu di sisi Rabbmu adalah bagi orang-orang yang bertaqwa. (QS. 43:35)
Az-Zukhruf(43), ayat 53
Mengapa tidak dipakaikan kepadanya gelang dari EMAS atau malaikat datang bersama-sama dia untuk mengiringkannya. (QS. 43:53)
Az-Zukhruf(43), ayat 71
Diedarkan kepada mereka piring-piring dari EMAS, dan piala-piala dan di dalam surga itu terdapat segala apa yang diingini oleh hati dan sedap (dipandang) mata dan kamu kekal di dalamnya. (QS. 43:71)
Al-Waaqi’ah(56), ayat 15
Mereka berada di atas dipan yang bertahtahkan EMAS dan permata, (QS. 56:15)
Further Reading

ANALISA HARGA EMAS SECARA TEKNIKAL

cara terbaik adalah secara harian (Daily candlestick)

Jika jam atau minit terlalu singkat.

Tak logic to target the lowest price

Mustahil utk dpt harga yang PALING rendah,

jika dapat harga belian antara yang terendah saja sudah memadai

Line chart recorded only last price (Closed)

Support and resist ambil PALING HAMPIR dengan harga semasa

Teorinya, kenaikan atau penurunan mesti melepasi satu demi satu halangan resistance or support line

1.Tanda harga sekarang

2.Tengok harga sekarang sejarah lepas tahun berapa

______________________________________________________________________________________________________

yang terkeluar dari ‘resistance’ line adalah SOFT TARGET AREA

——————————–resistence——————————————ceiling/siling = line of seller camp————

yang hampir tetapi tidak sampai ke resistance line adalah OVERSHOOT

price between this line (Support & resistance line)  calls ‘TRADING RANGE’

yang hampir tetapi tidak sampai ke resistance line adalah OVERSHOOT

—————————-support—————————————————floor/lantai = line of buyer camp————

yang terkeluar dari garisan support adalah ‘SOFT TARGET AREA’

_____________________________________________________________________________________________________

JANGAN BELI MASA TURUN, tunggu sampai habis turun (naik sedikit)

tak dapat harga paling rendah tak apa, asal yang terendah

tak logik untuk dapat harga terendah (turun 1 atau 2 saat saja)

Kalau yang beli atau jual adalah individu, harga tak banyak bergerak

tapi kalau yang beli adalah bank, negara harga akan naik atau turun mendadak

MENENTUKAN SUPPORT & RESISTANCE

ambil 2 garisan

1. Paling tinggi

2.Paling rendah

Tak kira jarak berapa bulan atau berapa tahun pun boleh

seeloknya ambil candlestick daily

CHANGE POLARITY 

Bila resistance tukar jadi support (Kerana kenaikan melepasi resistance line)  atau

support tukar jadi resistance (Bila penurunan melepasi support line)

TIP KENAIKAN / PENURUNAN 1 KALI GANDA

1. Jangka tempoh lama

2. Bounces byk kali telah berlaku

3. Trading range besar

Biasanya jika turun atau naik akan jadi 1 kali ganda tinggi dari graph di atas

KAEDAH SUPPORT & RESISTANCE PSYCHO LEVEL

Jenis suppot & Resistance line

Tanda ikut 1200, 1300, 1400, 1500, 1600, 1700, 1800, 1900

No genap sgt mempengaruhi support & resistance level for gold’s price

Bandingkan harga support & resistance dengan historical price (Tahun mana yang sama supprot dan resistance)

Kalau banyak line support and resistance, cari nearest with current price

Industry effect to silver

BEAR – 1 candlestick

BEARISH – many candlesticks  – down trend

BULL – 1 candlestick menaik

BULLISH – many candlestick – up trend

US ECONOMY in 2013

pada tahun 2011, US raised up dept ceiling effected gold price increased highly

US survive in debt, need to raise to the new debt siling

Now shutdown  waiting 17hb Oct where need to did the decision

KAEDAH SUPPROT & RESISTANCE LINE FIBONACCI RETRACEMENT 

Kena pakai MT4 (software)

Garisan condong menaik atau menurun (trend)

1. Ambil garisan paling tinggi dan garisan paling rendah

2. Buat line condong dengan (F) formula MT4

3. 4 line akan terhasil

/

/\        /           <<——retracement

/  —– \/————

/

SOALAN YANG PERLU DISELESAIKAN

1. Kalau naik sampai mana?

2. Kalau turun sampai mana?

_____________________________________

____________________________________

____________________________________

_____________________________________golden ratio line

^

i

garis akhir adalah paling kuat

kalau jatuh atau naik lebih dari garisan akhir (goleden ratio)

akan jatuh atau naik lebih teruk

\/\/ graph boleh tunjukkan keadaan

BERUSAHA UNTUK TURUN ATAU BERUSAHA UNTUK NAIK

fundamental effected to technical graph

KAEDAH TREND LINE

1.  Cari puncak tertinggi

2.  Cari puncak kedua tertnggi

3.  Buat 1 garis lurus menyentuh kedua-dua titik

Jika ada byk titik tersentuh (bounces turun atau bounces naik) adalah lebih baik

Kalau curam menunjukkan akan reverse

lagi curam (menaik atau menurun) lagi besar kemungkinan akan reverses

Mengesan potensi graph akan reverse

kalau lagi condong akan lebih tinggi kemungkinan reverses

Makin curam (menaik atau menurun) makin tinggi kemungkinan nak reverse

Atau menunjukkan pergerakn tidak normal/pelik dari beberapai step sebelumnya

KAEDAH RSI

(Relative strength index)

/ naik melebihi tahap ceiling adalah OVERBOUGHT  \

______________/_______________________________________________________\______

/                    kalau turun disini akan lebih turun lagi ————->>\

/

————————————————————————————–50 garis seimbang

/  <<–kalau start naik melepasi lantai akan terus naik

_______________\__________/____________________________30

\          /

\ /  turun melebihi lantai adalah OVERSOLD

KITCO WEBSITE 

JIM WYCKOFF (name of person)

WYCKOFF RATING

1           2            3             4             5            6           7          8            9         10

i             i             i              i               i              i            i            i             i            i

v           v            v            v              v            v            v          v            v          v

potential                          equal                                    potential

reverse                                                                              reverse

Jim Wyckoff report at KITCO at 2.30pm  8.30 mlm waktu Mlaysia

DSC_1212

Shufaad

Seminar Analisi Teknikal Harga Emas (5 Okt 2013)

019 – 5990326

shufaad@gmail.com

http://blog.melakafx.com/

http://www.shufaad.com/