Archive for October 9, 2013

Gold Fundamental Analysis

Posted: October 9, 2013 in Economy

ANALISIS HARGA EMAS MELALUI EKONOMI DUNIA

MINIMUM HARGA EMAS TIDAK BOLEH KURANG DARI  USD1,000.00 OUNCE ( tahun 2013)                                       1,000.00 (USD/oz)

–  kerana kos mengeluarkan emas dari lombong sekitar USD 1,000.00 Ounce (USD/oz)

–  Jika kurang, lebih baik jangan melombong kerana tiada untung kerja ini

Jika ekonomi naik = emas turun

Jika ekonomi merosot = emas naik

kerana masa ekonomi dunia baik, negara-negara di dunia akan beli emas,                                                                           mereka tidak mahu ambil risiko simpan duit kertas,                                                                                                        kerana takut susut berbanding matawang utama dunia,

so mereka beli emas kerana harga emas lebih stabil dari                                                                                                         duit kertas yang dicetak.

Pengumumam oleh Kerajaan US  tentang status ekonomi US                                                                                               pada jumaat pertama setiap bulan jika  :-

– Kadar penganguran banyak = emas naik

–  Kadar penganguran turun = emas turun

Rujuk Kitco website untuk maklumat terkini harga emas terutama

analisa oleh Jim Wyckoff setiap 8.30 mlm dan 2.30 pagi waktu Malaysia

DSC_1185 DSC_1227

Shufaad

Seminar Analisi Teknikal Harga Emas (5 Okt 2013)

019 – 5990326

shufaad@gmail.com

http://blog.melakafx.com/

http://www.shufaad.com/

Emas

Posted: October 9, 2013 in Economy

EMAS

Disebut dalam Quran sebanyak 12 kali (see footnotes 1)

Digunakan oleh raja-raja sejak zaman firaun sebagai lambang kekuasaan

Lebih baik simpan emas dari duit, sebab duit nilai semakin susut,

emas semakin naik daam jangka masa panjang

Takat lebur emas ialah 1064 darjah celsius

Jika beli rumah terbakar, mas anda tidak rosak

Boleh dicairkan dengan asid tertentu

Emas tidak reput, tidak boleh dimusnahkan

Emas hadiah utama (pingat emas)

Emas disebut ganjaran kepada ahli Syurga

Syukor Hashim

Seminar pelaburan emas 8 Okt 2013 (2030-2300)

http://jutawanemas.com/v1/

………………………………………………..


Footnotes

(Footnotes 1)

AYAT ALQURAN BERKAITAN DENGAN EMAS

1. Ali ‘Imran(3), ayat 14
Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis EMAS, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia; dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga). (QS. 3:14)
2. Ali ‘Imran(3), ayat 91
sesungguhnya orang-orang yang kafir dan mati sedang mereka tetap dalam kekafirannya, maka tidaklah akan diterima dari seseorang di antara mereka EMAS sepenuh bumi, walaupun dia menebus diri dengan EMAS(yang sebanyak itu). Bagi mereka itulah siksa yang pedih dan sekali-kali mereka tidak memperoleh penolong. (QS. 3:91)
3. Al-A’raaf(7), ayat 148
Dan kaum Musa, setelah kepergian Musa ke gunung Thur membuat dari perhiasan-perhiasan (EMAS) mereka anak lembu yang bertubuh dan bersuara. Apakah mereka tidak mengetahui bahwa anak lembu itu tidak dapat berbicara dengan mereka dan tidak dapat (pula) menunjukkan jalan kepada mereka? Mereka menjadikannya (sebagai sembahan) dan mereka adalah orang-orang yang zalim. (QS. 7:148)
4. At-Taubah(9), ayat 34
Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya sebagian besar dari orang-orang alim yahudi dan rahib-rahib Nasrani benar-benar memakan harta orang dengan jalan yang batil dan mereka menghalang-halangi (manusia) dari jalan Allah. Dan orang-orang yang menyimpan EMAS dan perak dan tidak menafkahkannya pada jalan Allah, maka beritahukanlah kepada mereka, (bahwa mereka akan mendapat) siksa yang pedih, (QS. 9:34)
5. At-Taubah(9), ayat 35
pada hari dipanaskan EMAS perak itu di dalam neraka Jahannam, lalu dibakarnya dahi mereka, lambung dan punggung mereka (lalu dikatakan) kepada mereka: Inilah harta bendamu yang kamu simpan untuk dirimu sendiri,maka rasakanlah sekarang (akibat dari) apa yang kamu simpan. (QS. 9:35)
6. Al-Israa'(17), ayat 93
Atau kamu mempunyai sebuah rumah dari EMAS, atau kamu naik ke langit. Dan kami sekali-kali tidak akan mempercayai kenaikanmu itu hingga kamu turunkan atas kami sebuah kitab yang kami baca. Katakanlah: Maha suci Rabbku, bukankah aku ini hanya seorang manusia yang menjadi rasul (QS. 17:93)
7. Al-Hajj(22), ayat 23
Sesungguhnya Allah mamasukkan orang-orang beriman dan mengerjakan amal yang saleh ke dalam surga-surga yang di bawahnya mengalir sungai-sungai. Di surga itu mereka diberi perhiasan dengan gelang-gelang dari EMAS dan mutiara, dan pakaian mereka adalah sutera. (QS. 22:23)
Faathir(35), ayat 33
(Bagi mereka) surga Adn, mereka masuk ke dalamnya, di dalamnya mereka diberi perhiasan dengan gelang-gelang dari EMAS, dan dengan mutiara, dan pakaian mereka di dalamnya adalah sutera. (QS. 35:33)
Az-Zukhruf(43), ayat 35
Dan (Kami buatkan pula) perhiasan-perhiasan (dari EMAS untuk mereka). Dan semuanya itu tidak lain hanyalah kesenangan kehidupan dunia, dan kehidupan akhirat itu di sisi Rabbmu adalah bagi orang-orang yang bertaqwa. (QS. 43:35)
Az-Zukhruf(43), ayat 53
Mengapa tidak dipakaikan kepadanya gelang dari EMAS atau malaikat datang bersama-sama dia untuk mengiringkannya. (QS. 43:53)
Az-Zukhruf(43), ayat 71
Diedarkan kepada mereka piring-piring dari EMAS, dan piala-piala dan di dalam surga itu terdapat segala apa yang diingini oleh hati dan sedap (dipandang) mata dan kamu kekal di dalamnya. (QS. 43:71)
Al-Waaqi’ah(56), ayat 15
Mereka berada di atas dipan yang bertahtahkan EMAS dan permata, (QS. 56:15)
Further Reading

GOLD INVESTMENT

Posted: October 9, 2013 in Uncategorized

PELABURAN EMAS

CARA MENDAPATKAN EMAS

BANK

Maybank (Gold Investment Account) (MGIA)

–  Maybank tidak patuh syariah

– Kerana tidak boleh ambil emas fizikal (Dulu boleh, syarat baru tak boleh selepas 2013 atau 2012)

– Hukum syariah WAJIB serahkah ketulan emas (Emas Fizikal) semasa menyerahkan wang pembelian

– Jika pelanggan tidak mahu ambil emas tersebut, barulah diserahkan kepada bank untuk disimpan

Public Bank (Gold Investment Account)

–  Patuh syariah

– Emas boleh diambil jika pembeli hendak (Wujud emas fizikal)

Kuwait Finance House dan Ar-Rajhi Bank

– Patuh syariah, kerana emas diserahkan secara fizikal selepas pembayaran

– Jika beli jongkong emas (Gold bar) kotak tidak boleh dibuka,:-

– Jika buka dikira breach contract (pecah kontrak)

– Gold bar tadi dikira emas terpakai (Bukan Baru)

– Harga susut sehingga 20-30% (dai harga emas terkini bukan harga semasa beli)

(Berat emas  x  harga semasa – 20 atau 30% susut nilai)

– Jongkong Emas yang masih dalam kotak, susut nilai dalam 15% sahaja

– Tidak boleh dipajak di Ar-Rahnu (Pajak gadai Islam) :-

– kerana pajak gadai Islam mesti buka kotak untuk semak ketulinan

– Ar Rahnu (Pajak Gadai ISlam) sama ada melalui :-

– Bank Rakyat,

– Koperasi ATM

– Ar Rahnu Pejabat Pos

KEDAI EMAS

Mana-mana kedai emas e.g. Habib Jewel, Tomei, Poh Kong etc.

– Patuh syariah, kerana emas diserahkan secara fizikal selepas pembayaran

– Jika beli jongkong emas (Gold bar) kotak tidak boleh dibuka,:-

– Jika buka dikira breach contract (pecah kontrak)

– Gold bar tadi dikira emas terpakai (Bukan Baru)

– Harga susut sehingga 20-30% (dari harga emas terkini bukan harga semasa beli)

(Berat emas  x  harga semasa – 20 atau 30% susut nilai)

– Jongkong Emas yang masih dalam kotak, susut nilai dalam 15% sahaja

– Tidak boleh dipajak di Ar-Rahnu (Pajak gadai Islam) :-

– kerana pajak gadai Islam mesti buka kotak untuk semak ketulinan

(ini menyebabkan susut nilai tinggi hingga 20% ke 30%

– Ar Rahnu bermaksud Pajak Gadai ISlam sama ada melalui syarikat :-

– Bank Rakyat,

– Koperasi ATM

– Ar Rahnu Pejabat Pos

Ar Rahnu mengenakan upah simpan sahaja:-

– 0.75% sebulan

– Kontrak 6 bulan kemudian boleh disambung selepas menjelaskan upah simpah

– lebih murah dan adik bagi kedua pihak dari pajak gadai biasa

KILANG EMAS

Public Gold

– Ada kilang emas sendiri di Malaysia

– Harga lebih murah dari kedai emas atau bank:-

(Boleh bandingkan sendiri harga di website Public Gold dengan kedai

jimat antara lebik kurang RM15 hingga RM20 untuk 1 gram) (tahun 2013 berubah ikut harga semasa)

–  Kerana tidak ada kedai

–  Tidak ada orang tengah (direct ke pembeli)

–  Tidak perlu bayar cost :

– Pekerja

– Sewa kedai (Biasa shopping mall di di KL sewa RM20 ribu -30 ribu sebulan)

– Pengawal

– Commission promoter

– Elektrik api air etc.

Susut nilai (Spread) rendah antara 4.5% hingga 6% untuk Gold bar dan dinar

berbanding dengan kedai atau bank (lebih kurang 15%)

Susut nilai bagi barang kemas hanya antara 10-15% sahaja

berbanding kedai emas (20%-25%)

Boleh jual semula ke Public Gold untuk dapatkan cash

Public Gold beli semula emasnya walaupun :-

–  Dibuka Plastik atau kotaknya (susut nilai tetap sama 4.5% hingga 6%)

–  Ada kesan bengkok pada gold bar pun susut nilai sama

–  Ada kesan sumbing,

(beli ikut berat semasa dijual semula)

Boleh jual beli 24 jam, harga boleh lock walau tengah malam sekalipun

–  Kerana waktu malam dagangan di New York aktif (harga cepat naik dan turun)

–  Harga dinar atau gold bar di laman web  dikemaskini setiap 20 minit menigkut harga pasaran dunia

Kilang emas Public Gold

–  Disini pekerja membawa emas gelang besar dengan menyangkut di bahu sahaja

–   Habuk atas meja jika disapu debunya dan dibawa balik ke rumah,

setiap hari buat macam tu pun boleh buat duit

Syukor Hashim

Seminar Pelaburan Emas 5 Oktober 2013

http://jutawanemas.com/v1/