BERSIH 3.0: Saksi lihat peguam, peserta cedera

Posted: July 6, 2012 in police
  • Abdul Rahim Sabri
  • 4:41PM Jul 5 2012

Seorang pegawai Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) Khairul Anuar Pawanchik berkata beliau tidak melihat kejadian yang menyebabkan seorang peserta perhimpunan mengalami kecederaan semasa BERSIH 3.0 pada 28 April lalu.

Pegawai komunikasi dan simpanan PBSM itu berkata beliau melihat individu berkenaan telahpun dalam keadaan berdarah di satu lokasi di Jalan Tun Perak, ketika beliau selesai bertugas pada kira-kira jam 6.30 petang.

Khairul Anuar berkata, peserta perhimpunan berketurunan Cina itu mengalami kecederaan di bahagian telinga yang “nampak seolah-olah macam terhiris”.

“(Saya nampak) kecederaan yang dihadapi tetapi tidak nampak (bagaimana) kejadian itu (berlaku),” katanya dalam sidang pendengaran awam berhubung perhimpunan BERSIH 3.0 Duduk Bantah di ibu pejabat Suhakam petang ini.

‘Kawat duri untuk perang’

Saksi berkenaan berkata, kecederaan yang dilihatnya itu berbeza dengan kecederaan yang lazim dialami akibat digunting atau terjatuh.

Bekas anggota tentera itu beranggapan bahawa kecederaan itu mungkin disebabkan terkena kawat duri yang dipasang oleh polis.

Beliau berpendapat bahawa kawat duri yang dipasang oleh anggota keselamatan semasa perhimpunan itu membahayakan masyarakat awam dan tidak sesuai digunakan untuk mengawal orang ramai.

Bekas anggota tentera itu berkata kawat duri itu biasanya digunakan untuk pertahanan, perlindungan atau melengah-lengahkan musuh ketika zon perang.

“Ia digunakan pada waktu perang, di zon pembunuhan, (atau dipasang) pada dinding penjara tapi diletakkan ditempat tinggi,” katanya ketika menjawab soalan peguam pemerhati BERSIH 2.0 Daniel Albert.

Peguam cedera

Katanya lagi, beliau turut memberi rawatan kepada seorang peguam yang turut ditemuinya di lokasi terbabit.

“Saya nampak mukanya berdarah. Dia berkata kepada saya, ‘kenapa polis buat saya begini’. (Lalu) saya beri kepadanya dua helai sapu tangan untuk menutup pipinya yang luka,” katanya.

Beliau juga menunjukkan keratan akhbar daripada akhbar Suara Keadilan yang memuatkan gambar peguam, Haijan Omar.

Pada mulanya, beliau tidak mengetahui bahawa lelaki yang meminta pertolongannya itu merupakan seorang peguam.

Namun, beliau kemudiannya mengecam wajah peguam tersebut yang disiarkan akhbar berkenaan.

Khairul Anuar merupakan saksi ketiga yang memberi keterangan kepada panel dianggotai Prof Datuk Dr Khaw Lake Tee, Prof Emeritus Datuk Dr Mahmood Zuhdi Ab Majid dan Detta Samen.

Seramai 19 lagi saksi akan dipanggil dalam sidang pendengaran yang akan disambung semula pada 11 julai ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s