Muhammad Indera

Posted: September 6, 2011 in Uncategorized

– Mat Indera anak kedua daripada lapan adik beradik. Ibunya meninggal ketika Johan (bongsu) berusia dua tahun.

– Johan, bapa Mat Indera, ibu tiri dan neneknya diseksa British dan dibuang daerah ke Singapura selama 5 tahun daripada tahun 1950 hingga 1954.

– British tawar $25,000 sebelum Peristiwa Bukit Kepong untuk tangkap Mat Indera. Selepas peristiwa itu, tawaran dinaikkan kepada $75,000.

– Mat Indera datang ke Bukit Kepong di saat akhir peristiwa tersebut dan tidak terlibat dalam serangan tersebut.

– Mat Indera pernah menyelamatkan anggota polis pada masa itu Yusof Rono.

– Mat Indera dilantik oleh kerajaan Johor sebagai guru agama. Beliau diberikan baju dan songkok rasmi. Beliau pernah belajar dengan ulama dikenali senagai Tuan Guru Fadil.

– Beliau digantung di Kampung Jambu Air, Taiping pada tahun 1953 dan kuburnya diasingkan daripada kubur utama.

– Mat Indera tidak pernah berkahwin.

-Anak murid bapa Muhyiddin

-Hampir menjadi abang ipar Muhyiddin

-Mat Indera pernah menegaskan bahawa beliau bukan komunis dalam pertemuan terakhir dengan Johan di Penjara Air Molek, Johor Bahru.

“(Sebaliknya) British (yang) tuduh Mat Indera Komunis,” tulisnya yang diberi tanggungjawab berdebat dengan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dalam isu sejarah itu.

Kebanyakan orang Melayu menjadi komunis bukan untuk menentang kerajaan sendiri atau membunuh sesama sendiri tetapi kerana hanya itulah jalannya/cara yang ada untuk membunuh dan menghalau British dari mengekploitasi kekayaan di Tanah Melayu.  Dengan cara ini mereka mendapat sejata dan bantuan dari komunis, kebanyakkan orang Melayu keluar dari pergerakan Parti Komunis setelah Merdeka, saki baki yang meneruskan perjuangan menentang kerajaan Malaysia kebanyakkan bukan dari anggota Melayu

Tugu Negara satu penghinaan tiada nama Melayu hanya nama Inggeris disebut sebagai pejuang kemerdekaan

https://mohdshahrizanmohdsaad.wordpress.com/2010/12/01/1637/

Comments
  1. anon says:

    MAt Indera adalah komunis..sila baca buku pengakuan “Memoir Abdullah C.D”..terlalu byk pujian melambung telah diberi pada Mat Indera..angkt beliau sbg pejuang..tp sebnarnya pejuang komunis..Yusof Rono x penah diselamatkan MAt Indera..sila baca keterangan dari orang terakhir
    bersama beliau Dr. Rahman Kadir..

    • shah says:

      Menyokong komunis menghalau Inggeris bukan menyokong komunis memerintah malaysia, selepas Inggeris keluar ramai orang Melayu telah menarik diri dari menjadi ahli parti komunis. British merasakan Tanah Melayu telah kekurang sumber asli dan tidak berbaloi untuk dipertahankan dengan darah tenteranya yang setiap hari perlu berjuang menghadapi komunis. British lebih kepada mempergunakan rakyat Malaysia sebagai askar mempertahankan tanah jajahan mereka, tetapi sebaliknya bila Jepun datang, mereka melarikan diri meninggalkan askar Melayu sendirian, daripada siapa Inggeris memerdekakan kita?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s