Imam ditangkap kerana melarang maksiat

Posted: January 7, 2011 in Fakta pelik

Kota Bharu:
Gara-gara berkhutbah mengingatkan umat Islam menghindarkan gejala maksiat menyebabkan seorang imam dipanggil ke Balai Polis bagi diambil kenyataan.
Imam Muda Masjid Gong Dermin, Pasir Tumbuh, Mohammad Rosadi Awang, 50, petang 3 Januari lalu dibawa ke Ibu Pejabat Oolis Kota Bharuekoran menyampaikan khutbah Jumaat lalu dengan mengupas tajuk tersebut.
Katanya sudah menjadi kebiasaan di negara ini sambutan tahun baru disambut dengan hiburan dan tarian sehingga larut malam.
“Saya sebut dalam khutbah mengingatkan umat Islam supaya menjauhi amalan tersebut kerana ia boleh mengundang gejala sosial.
“Sepatutnya anggota Polis yang mengawal ketenteraman tidak membenarkan perkara seperti itu berlaku dan bukan melancarkan program hiburan dijalankan” katanya di sini.
Menurutnya juga pegawai polis yang mengambil kenyataanya berhubung perkara itu memberitahu ada laporan polis dibuat penduduk tempatan terhadap khutbah yang disampaikanya.
Rosadi berada kira-kira dua jam di IPD untuk diambil kenyataan berhubung isi khutbah yang di sampai.
“Anggota polis datang ke rumah saya kira-kira jam 2 petang dan membawa saya ke balai untuk diambil kenyataan” ujarnya.
Bagaimana pun kata beliau pihak polis akan memanggilnya semula sekiranya belum berpuas hati terhadap siasatan awal yang dilakukan.
Sementara itu Adun Pasir Tumbuh, Ahmad Baihaki Atiqullah berkata, imam terbabit menjalankan tugasnya bagi mengingatkan anak mukim supaya menjauhi gejala yang merosakkan.
Katanya, perkara itu tidak sepatutnya dipertikaikan kerana gejala ssosial sekarang semakin parah terutamanya di bandar-bandar besar.
“Namun, kerana tidak faham agama, mereka tidak mahu isu seperti itu disentuh dalam khutbah” katanya.
Penduduk Gong Dermin turut mempertikaikan tindakan polis membawa imam berkenaan dengan kenderaan polis sehingga boleh menimbulkan pelbagao persepsi buruk orang ramai.
Sahibul Anuar Mohammad Amin, 50, berkata, tindakan itu seolah-olah membayangkan imam berkenaan telah melakukan kesalahan besar sedangkan khutbah yang disampaikan tidak mengandungi unsur hasutan.
“Apa yang saya faham khutbah itu banyak berkisar kepada nasihat, amal makruf nahi mungkar” katanya ketika ditemui, disini.
Rakan nya Zawawi Idris, 65, berkata polis sepatutnya menunjukan sikap rasional bagi mengelak sebarang persepsi buruk terhadap seorang imam.
Kata beliau, polis boleh meminta imam datang ke balai polis meminta imam datang ke balai polis tanpa perlu membawanya menaiki kenderaan polis sehingga memperlihatkan beliau bersalah.
Ahli Jawatankuasa Masjid Gong Dermin, Mohd Nor Jusoh, 74, meminta polis juga menyiasat orang yang membuat laporan kerana didakwanya menyimpang dari isi khutbah. “Polis sepatutnya siasat orang yang buat fitnah” katanya

sumber http://www.tranungkite.net/v11/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=6499#222834

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s