polis rahsia Soviet

Posted: November 9, 2010 in fakta menarik

aku nak gi tido ni tapi sebelum tu aku perturunkan sehelai lawak kisah benar yg terjadi pada zaman 30-an dedulu.

tak tahu la lawak sgt ke tidak tapi ada campur tragik.

pada zaman Stalin memerintah Soviet, ketika tu dlm sekitar thn 30-an, Stalin telah melancarkan “The Great Terror”. ianya satu operasi menangkap para intellektual malah rakan2 seperjuangan Stalin sendiri yg dikira “luput tarikh” dan tak berguna lagi pada Stalin. ada yg dibunuh dan ada yg dihantar ke Gulag (kem tahanan zaman Soviet). saat itu adalah saat ketakutan bagi rakyat Soviet dan jika mereka melihat satu kereta limousine hitam masuk ke perkarangan rumah mereka, mereka pun sedia maklum saat mereka telah tiba.

antara intellektuals yg ditangkap ialah para astronomers (pengkaji bintang dan outer space). mereka ni tak dipenjarakan tapi ditempatkan ramai2 kat satu Observatory.

pada satu malam yg penuh bintang dilangit, para pegawai NKVD (Polis Rahsia Soviet ketika itu) sedang mabuk2 dan membawa kpd pertengkaran. isu nya ialah mereka tak sependapat akn apa nama satu bintang yg bersinar terang kat langit ketika tu. jadi, salah-seorang dari mereka mencadangkan agar mereka pegi bertanya pada astronomers yg ditmpatkan kat Observatory tu apa nama bintang tsb.

so mereka pun pegila kat tempat astronomers tu. ada satu scientist ni tgh termenung mengenangkan nasib kat tepi tingkap di tingkat 5 apartment nya. bila saja dia nampak kereta limousine hitam tu masuk ke perkarangan apartment nya, tanpa berlengah2 lagi, dia pun bukak tingkap dan terus terjun kebawah betul2 landing depan kereta pegawai2 NKVD tu dgn kepala bersepai atas jalan kerana menyangka NKVD datang nak tangkap dia…heheheh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s