Kes Aminulrashid : Koperal Jenain serah senjata, kurang 21 butir peluru

Posted: October 24, 2010 in Uncategorized
Oleh Jamilah Kamarudin 

SHAH ALAM: Saksi pendakwa hari ini memberitahu mahkamah tertuduh kes kematian remaja Aminulrasyid Amzah, memulangkan semula senjata dengan kekurangan sebanyak 21 butir peluru.

Penjaga Stor Bahagian Senjata Balai Polis Seksyen 11 Lans Koperal Ismail Daud dalam keterangannya berkata, mengikut prosedur yang ditetapkan setiap anggota peronda bertugas dibekalkan senjata api sub-mesingan Heckler&Koch MP5 (HKMP5) beserta empat kelopak yang mengandungi 100 butir peluru.

Namun beliau mendapati 21 butir peluru telah digunakan Koperal Jenain Subi ketika proses penyerahan semula senjata api sejurus selepas waktu bertugas pada 26 April lalu.

“Setiap kelopak mengandungi 25 butir peluru. Semasa proses penyerahan saya kira balik jumlah peluru yang diserahkan adakah ianya sama dengan jumlah peluru yang dikeluarkan sebelum bertugas.


“Saya dapati peluru dalam tiga kelopak masih penuh, manakala satu kelopak lagi hanya mengandungi empat butir sahaja iaitu kurang 21 butir.

“Kelopak yang mengandungi baki empat butir peluru itu adalah peluru yang terdapat dalam senjata HKMP5,” katanya.

Beliau turut memberitahu ,mahkamah ada bertanya kepada Jenain adakah beliau ada melepaskan sebarang tembakan dan berapa jumlahnya.

“Jenain mengaku kepada saya ada melepaskan tembakan tapi tak tahu berapa butir yang dilepaskann” katanya.

Ismail dalam keterangannya juga memberitahu mahkamah tugasnya dalam Bahagian Senjata adalah memastikan setiap pengeluaran senjata selamat diterima dan digunakan, serta memastikan senjata kosong dan tidak berpeluru sebelum diserahkan kepada penerima.

“Setiap rekod penyerahan dan penerimaan senjata serta jumlah peluru yang digunakan dicatatkan dalam buku harian balai.

Koperal Jenain Subi, 48, didakwa menyebabkan kematian Aminulrasyid,15, antara pukul 1.10 hingga 2 pagi, 26 April lalu di Jalan Tarian, Seksyen 11 disini.

Jenain yang ketika itu bertigas di Unit Kereta Peronda Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alama dibicarakan mengikut Seksyen 304(a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 30 tahun dan didenda jika sabit kesalahan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s