Lelaki Mesir pilih gadis China

Posted: October 17, 2010 in Berita Dunia

Pernah dengar orang cakap kat Mesir banyak wanita tidak dipinang kerana kos perkahwinan yang tinggi, kat Malaysia pun dan makin tinggi, jangan sampai nanti  lelaki-lelaki Malaysia ikut macam apa yang berlaku kat Mesir, ha ha ha

Translated by beritaislamglobal.blogspot.com from alarabiya – English version here

CAIRO (Arab Press House)
Kebelakangan ini, terdapat ramai di kalangan lelaki muda Mesir berminat untuk mengahwini wanita China bukan sahaja kerana hendak mengelak dari menanggung kos tinggi dalam perkahwinan tradisional Mesir tetapi juga kerana tertarik dengan sikap kesetiaan mereka kepada suami.

Kebanyakan mereka, berumur melebihi 35 tahun, menghubungi kedutaan China di Kaherah untuk mendapatkan penjelasan tentang kemungkinan mengahwini wanita negara berkenaan. Sementara yang lain pula mencari pasangan China melalui perkhidmatan mencari jodoh dalam laman sesawang.

Sekalipun mengesahkan menerima pertanyaan dari lelaki Mesir, pihak kedutaan menafikan terlibat dalam mengatur bagi memudahkan urusan perkahwinan.

Sebaliknya, pihak kedutaan menyatakan yang mereka tidak dapat menerima cara yang digunakan oleh pihak media Mesir yang seolah-olah menjadikan wanita China sebagai barang dagangan.

“Kerajaan kami menggalakkan kebebasan memilih dalam perkahwinan dan seorang wanita China itu boleh mengahwini lelaki asing,” kata jurucakap kedutaan dalam satu kenyataan. “Ini tak bermakna kami mempunyai pengantin wanita untuk dijual. Undang-undang China melarang menjadikan perkahwinan sebagai perniagaan.”

Wanita China lebih baik

Keadaan kewangan pemuda Mesir adalah punca utama mereka memilih pasangan China. Dalam perkahwinan tradisional Mesir, pengantin lelaki terpaksa menyediakan maskahwin, sebuah apartmen, sebentuk cincin berlian atau hadiah berupa barangan kemas kepada pengantin perempuan. Sebaliknya, wanita China tidak mengenakan syarat selain wang.


Tambahan lagi, ramai lelaki Mesir mempunyai pandangan bahawa wanita China adalah pasangan yang lengkap kerana memiliki rupa paras yang cantik, aktif, bijak dan juga mahir memasak dan menguruskan hal-hal rumahtangga. Mereka juga mempunyai kemahiran dalam seni beladiri, yang membolehkan mereka menjaga diri mereka sendiri dan, mungkin, suami mereka.


Kepatuhan dan kesetiaan pada suami adalah antara ciri-ciri utama wanita China kerana budaya mereka menetapkan suami sebagai ketua keluarga, menurut pandangan beberapa orang lelaki Mesir.

Bagi lelaki Mesir, wanita China mempunyai satu kelebihan yang sangat penting: ibu mereka tidak akan turut serta tinggal bersama, dan ini bermakna tiada campurtangan ibu mertua dalam urusan rumahtangga.

Fenomena mencari pengantin wanita China tidak hanya terhenti di Bandar-bandar utama seperti Kaherah dan Iskandariah sahaja, tetapi turut berlaku di Bandar-bandar kecil di Utara Mesir dan Lembah Nil sehingga menyebabkan keluarga Mesir yang memiliki anak gadis yang belum berkahwin melahirkan perasaan bimbang dengan situasi seperti ini.

Yang menyokong dan menentang

Peningkatan mendadak permintaan terhadap wanita China sebagai isteri telah membuatkan ahli parlimen Mesir Salah al-Sayegh mengemukakan pertanyaan kepada Perdana Menteri Ahmed Nazif.

Fenomena ini, katanya, memburukkan lagi masalah perempuan yang tidak berkahwin di Mesir, terutamanya apabila statistik menunjukkan bahawa terdapat kira-kira 28.4% daripada wanita Mesir tidak berkahwin di samping jumlah cubaan membunuh diri di kalangan mereka telah mencecah melebihi 2700 kes.

Berbeza dengan pandangan ahli parlimen itu, professor sosiologi Dr. Samia al-Saati pula berpendapat fenomena seperti itu merupakan satu persaingan yang sihat kerana ia memberi pengajaran kepada wanita-wanita Mesir dan keluarga mereka.

“Situasi di mana lelaki lebih memilih wanita China ini akan mendorong golongan wanita dan keluarga mereka agar tidak meletakkan beban kewangan yang melampau keatas pengantin lelaki,” katanya. “Di Mesir, perkahwinan banyak menonjolkan kepalsuan. Oleh sebab itu, pengantin China dilihat sebagai penyelesaian terbaik.”

Saati memberitahu bahawa, dalam kebanyakan kes, pengalaman telah membuktikan yang perkahwinan seperti itu berjaya dan wanita China telah membuktikan yang mereka adalah isteri yang lebih baik.

“Wanita China menguruskan rumahtangga dan membesarkan anak-anak dengan lebih baik berbanding wanita Mesir yang terlalu manja dan suka membiarkan keluarga mereka mencampuri urusan keluarga, sehingga membawa kepada peningkatan kadar perceraian.”

Profesor sosiologi Dr. Suhair Sanad mempunyai pendapat yang berbeza. Beliau berpandangan bahawa perkahwinan seperti ini tidak ubah seperti perkahwinan tidak rasmi yang tidak mengikut peraturan, di mana pasangan menulis sendiri kontrak perkahwinan, atau perkahwinan darah, di mana, mereka mencampurkan darah masing-masing sebagai tanda sehidup semati.

“Perkahwinan ini menunjukkan merosotnya nilai-nilai dalam masyarakat dan tiadanya kepercayaan antara lelaki dan wanita Mesir.”

Menurutnya, kurangnya kepercayaan ini wujud apabila pihak wanita berasakan bakal suaminya tidak dapat memberikan jaminan kehidupan yang baik, dan oleh kerana itu, keluarga wanita tadi mula membuat permintaan kewangan yang melampau. Akibatnya, si lelaki berasa dipergunakan.


Sanad juga meragui kejayaan dan kebahagian perkahwinan antara lelaki Mesir dan wanita China ini.“Terdapat jurang yang besar melibatkan budaya, nilai dan bahasa,” katanya.

Dr. Mustafa Ghalwash, professor usuludin di universiti al-Azhar, memberitahu yang perkahwinan dengan seorang wanita China adalah tidak sah. “Seorang lelaki Muslim hendaklah mengahwini wanita muslimah, tapi jika jika dia terpaksa berkahwin dengan bukan Muslim maka wanita tersebut hendaklah di kalangan ahlilkitab, bukannya yang beragama menyembah berhala.”

Ghalwash menyeru supaya ibubapa berusaha memudahkan bakal menantu dan bukannya membebankan mereka dengan permintaan kewangan yang melampau. Beliau memetik hadis di mana Nabi Muhammad menasihati ibubapa supaya menerima menantu mereka selagi mana dia seorang yang taat beragama dan berakhlak.

‘Nabi juga bersabda yang pengantin yang mas kahwinnya lebih rendah adalah lebih berkat.”

(Translated from Arabic by Sonia Farid).

Advertisements
Comments
  1. albert says:

    persoalan ini sama dengan saya yg mana istri juga bermesum ria dengan pastor katolik yg mulanya dianggap adik angkat tetapi selang 3 thn mereka nampak mesra didepan anak dan saya tetapi ” ALLAH “itu adil krn banyak yg menyaksikan istri bermsra dengan pastor katolik di ambon itu hingga skrng rumah tangga berantakan jd saya amalkan hizib nashor yg membuat istri kecelakaan jatuh dari sepeda motor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s