Diam’s temui ketenangan setelah peluk Islam

Posted: October 16, 2010 in Uncategorized


“Saya belum menemukan jalan untuk menyelesaikan masalah yang selama ini saya hadapi, sama ada dari sudut psikologi mahupun ilmu kejiwaan. Namun, hal ini saya dapatkan dalam agama Islam.”, Luah penyanyi rap terkenal Perancis ini.

Majalah Paris Match edisi 8 Oktober 2009 yang lalu ada memuatkan cerita mengenai Diam’s atau nama sebenarnya Melanie Georgiades memilih untuk memakai tudung. Sejak itu, Diam’s tidak pernah meninggalkan rumah tanpa mmenutupi rambutnya.

Malah, rapper terkenal Perancis ini juga dikatakan menolak untuk bersalaman dan berciuman dengan lelaki bukan mahramnya. Majalah tersebut juga memaparkan perihal Diam’s yang melakukan ibadah ritual di Masjid Gennevilliers yang terkenal sebagai pusat penyebaran Islam secara bertoleransi di sana.

Diam’s yang pernah menerima anugerah ‘Best French Act (MYV Europe Music Award 2006),The Best Album untuk Inside My Bubble (NRJ Music Award 2006), Penyanyi Terbaik (NRJ Music Award) dan Lagu Terbaik (The Moron) dikatakan telah memeluk Islam pada tahun 2009.

Menurut Diam’s, “Kemahsyuran dan kekayaan tidak membuat saya tenteram seperti yang saya impikan, dan saya hanya mendapatkan jawapan itu dari Allah SWT.”

Gelombang penghijrahan kepada Islam di kalangan selebriti ternama di sana bukanlah sesuatu yang baharu. Pasca 9/11 menyaksikan media massa Perancis membuat liputan meluas mengenai pemain bola sepak mereka, Franck Ribery yang memeluk Islam.

Data dan statistik juga mencatatkan, secara puratanya sekitar 3,500 rakyat Perancis memeluk Islam pada setiap tahun. Dipercayai, sehingga kini lebih 50,000 warganya telah menjalani kehidupan sebagai Muslim.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s