Mahmoud Ahmadinejad is a simple man

Posted: September 28, 2010 in Uncategorized

Fahaman syiah.  Namun sifat rendah diri beliau… memang hebat

-masa mola-mola dia masuk opis, leh sbb kapet tebal sgt kat pejabat, presiden suruh bukak antaq ke masjid terdekat, pastu beli karpet yang morah sbgai ganti

-Presiden mengistiharkan hartanya bermula dengan sebuah kereta Peugeot 504 tahun 1977, sebuah rumah berusia 40 tahun yang diwarisai dari bapanya di suatu perkampung miskin di Tehran dan akaun bank berbaki RM 0.00 (akaun bank dia macam akaun bank aku ujung2 bulan.  kira aku pun cam president gak laa)

-Presiden menetap di suatu perkampungan miskin di Tehran. Tiap-tiap pagi perdana menteri ni cuci longkang depan rumah dia, tapi atas nasihat pegawai keselamatannya dia akhirnya berpindah ke kediaman rasmi Perdana Menteri atas faktor keselamatan.

-bila staf majlis perbandaran kutip sampah depan rumah atau opis, biasanya presiden Iran ni akan joint sekali kutip ngan mereka

-Dia juga suruh ubahsuai kapal terbang peribadi presiden jadi kapal kargo, leh bawak barang, jimat duit.  dia nak pi mana-mana beli tiket kelas ekonomi, katanya takyah membazir.

-dia tak penah pun ambik gajinya sebagai pendana menteri, dia cuma guna gajinya sebagai pensyarah (USD250.00 sebulan).  Gajinya didermakan kepada Perbendaharaan negara.  Katanya hak rakyat dia cuma penjaga.

-tak pernah pakai tie pun, ker tak reti nak ikat.

-President ke 6 pada 24 Jun 2005

-lahir pada 28 Oktober 1956

-Bapanya Ahmad  adalah tukang besi, pekedai runcit, tukang cukur dan mengajar al-Quran

-Khanom -Ibunya dikatakan berketurunan Nabi Muhammad saw

-Phd dalam bidang Kej Awam dan perancangan sistem lalulintas dan pengankutan -Universiti Teknologi & Sains Iran di Tehran

-kalo tak silap gambo ni diambik curi-curi oleh adiknya

-Presiden tidur atas lantai.  Kalo kat hotel dia tak minta tilam yang empuk.

-Anak ke 4 dari 7

-berkahwin -mempunyai 3 anak -2 lelaki

-sidang akhbar

-Setiap hari dia bawak 1 beg ke opis, rhope-rhopenya dalam briefcase dia ada bekal.  Dia telah membatalkan semua makanan rasmi yang dijadualkan untuk Perdana Menteri

-tak rhoper perdana menteri pun

-lantang mengkritik dasar Amerika, Britain dan israel.

-Presiden menutup pejabat pengurusnya, katanya “takyahlah pakai manager, nak jumpa masuk jer terus bila-bila pun.”

-presiden juga memberhentikan semua jenis majlis seperti red kapet, sesi bergambar dan iklan-iklan sbb nak jimatkan duit negara.

-born 28 October 1956

-Father – Ahmad

-Mother – Khanom (believed to be direct bloodline descendants of the Nabi Muhammad)

-4th son of an ironworker who had 7 children

-Iran sixth president since 24 June 2005

-as an undergraduate student of civil engineering (IUST)

-He took his PhD (1997) in Civil engineering and traffic transportation planning from Iran University Of Science and Technology located at Tehran

-An engineer and teacher from a poor background

-He is an outspoken critic of the Us, Uk and Israel

-His father, Ahmad, was an ironworker, grocer, barber, blacksmith, who taught the Al-Quran

-Ahmadinejad is married with two sons and a daughter

-As president, he wanted to continue living in the same house in Tehran his family had been living in, until his security advisers insisted that he move

-1st of all he declared himself all the big wealth and property he owned was a Peugeot 504 car model 1977 an old small house inherited from his father forty years ago in one of the poorest zone in Tehran.

-his account with a zero balance and the only money comes in to his account was from his salary from the university as a lecturer with amoun USD250 only.

-He even doesn’t take his personal salary with argument that the wealth belongs to the nation and he is safeguard over it.

-changed the president aircraft to a cargo in order to save the spending money from public treasury and he ordered that he will be flying with the ordinary airline in the econ0mic class.

-He closed down the office of the manager of the president and any minister can enter to his office without any permission.

-He also stopped the welcome ceremonies like the red carpet the photo session or any personal advertisement.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s