Cara-cara nak beli keta recond

Posted: March 1, 2011 in Useful

1) study dulu keta apa nak beli dan apa specnya. Jepun biasanya byk gadget. Kalau boleh masuk forum tanya otai-otai yg dah lama pakai keta yg dihajati.. cth wish (ada club utk toyota, honda and etc). Dari situ boleh tahu best spec macam mana dan low spec macam mana.

2) bwk pomen sendiri utk test drive dan check mechanical serta electrical keta (takut dah modified) apabila jumpa keta yg dihajati.

3) jek keta tgk bwh.. karat ker dak, skru semua.. reason kalau kat jepun maupun uk, garam di tabur di jalan raya utk mencairkan salji masa winter.. make sure jgn terbeli yg karat marat nie.. Kalau jadi beli mintak free new anti rust (sembur kat bwh tuh)..

4) check tire samada 4 season tire ker, snow tire ker and etc.. mcm snow tire JPJ tak lepas.. mintak dia org tukar tire baru free 4 bijik (kalau jadi beli la)..

5) Check chasis number, boleh tgk tahun keluaran keta tuh kat online manufacturer and etc.. (some club members ada benda nie). Kalau keta jepun biasanya boleh tgk kat seat belt pemandu, sbeleh bwh ada tag tulis year of manufacturing.. Kedai keta byk tipu, depa gunting tag tuh.. Kalau depa gunting jer, terus cabut, tak payah deal..

6) Check pasal warranty.. ada a few shop yg bagi warranty 1 thn instead of 3 bln.. cth NAZA, SADRA Motor and etc..

7) Make sure depa tukar minyak itam baru, minyak gear, and buat servicing masa nak amik keta tuh.. Kalau boleh follow dan tgk depan mata.. Dealer keta ramai yg menipu.

Cool Tawar kaw-kaw dulu.. cth harga letak rm160k.. cuba mintak rm140k… cuba jer..

9) kalau takut nak pakai cermin gelap, mintak tukar sesiap masa dlm package (biasanya keta jepun jer, uk spec cermin cerah).

10) Masa deal sebelum byr deposit (masa tawar menawar) mintak ler apa-apa free gift yg takder dlm keta tuh.. cth LCD ker, apa ker..

11) AP holder kena check bebetul.. dptkan salinan masa beli keta.. utk selamat sket, blei keta dgn dealer recond yg besar.. byk eks tipu berlaku, keta dia relaese but than tax tak clear.. member aku kena, lepas 6 bln pakai custom dtg and rampas.. tak tahu kes camne skrg..

12) What ever payment deposit ker apa ker, jgn byr kepada dealer.. tpai byr depan manager and get the company resit sign by manager.. byk dealer yg part time.. dpt duit dia cabut…

atau bayar by ceq pada kampeni (AP Holder),,,, mintak salinan geran asal ( country of Origin)…. jangan bayar cash pada BROKER,…

13)keta recond AP utk 5 thn jer kalau tak silap saya.. mcm skrg dah 2011, keta blh bwk masuuk keta 2006 keatas.. yg 2004 tuh kira dah masuk sini lama tapi takder pembeli ler..

14) AP ada beberapa antaranya jenis ,,,open & recond AP,,..

AP ialah Lesen Import yang dikeluarkan oleh MITI bagi mengimport kenderaan-kenderaan masuk ke Malaysia dan ianya tertakluk di bawah Akta Kastam 1967. Dalam form AP takde ruang mileage Smile

1-Open AP ( dah kena beku sejak 28 Oct 2009 ) Permohonan baru ditongsampahkan.

2-AP Francais – Nie AP yang NAZA jadi kaya nie..bawak masuk Pug la, Kia la..tapi AP nie pun kena beku sejak 2006.

3-AP Persendirian – Yang nie termasuk dalam AP student, Pekerja dan YB ADUN dan Parlimen. Kena blah dari Malaysia selama 1 tahun, maknanya kena raya di Uganda la.

4-AP untuk CKD – Nie yang Proton pulun bawak masuk GT jadi Inspira Smile

Beza AP student ngan Kedai ( open ), OK untuk AP student, katakan ada student bernama RosMan studi kat Cardiff Smile..Rosmah kena beli Audi 2.0T dan pakai disana selama 9 bulan erk macam orang pregnant la jugak, dan insurance atas nama Rosman. Pastu Rosmah nak bawak balik..biasa la..kena pakai Form 69. Form nie kena beli di Percetakan Negara, KL.

AP student kena bayar cash..atau kete kena bayar cash ? Harga AP student nie kena nego ngan Rosman la sebab dia student Smile
Ya Superbike pun kena AP, tapi for sure sangat menguntungkan sapa bawak balik Smile
Klu nak tau lebih lanjut boleh tepon Pegawai MITI bahagian AP.
Suhaili Ismail 03-6203 3475
Ridzuan Alias 03 6203 4809

ada cth dulu honda bwk masuk odyssey sampai awal 2010.. tapi pastuh takder… tak boleh nak lawan harga recond agaknya..

ada dealer bwk masuk recond baru.. cth millage yg 16km tuh.. totally new.. tapi depa register japan dulu utk dpt tax murah.. bila nak masuk custom, depa kena kemekkan sket body atau calarkan cat.. biar keta tuh tak perfect, so tax reduce lagi byk.. than bila dah kuar custom atau dah ada buyer, depa buatla balik..

macam kat zaibar dia hanya akan buat balik keta tuh bila dah ada buyer.. depa ckp nak tunjuk kat buyer mana yg kemek atau mana yg problem (telus ler konon nya kut).. kalau dealer china, biasanya dia org dah buat siap-siap, mcm dah ready to go jer kalau kita nak beli..

biasanya keta yg dealer jual yg low millage dlm sekitar 30K- 50K.. kalau lebih, kedai kecik depa main-main adjust meter.

bottom line jgn percaya dgn dealer keta.. 10 ckp dia, 2 jer bleh pakai… bwk kwn yg ada experience dgn dealer.. make sure semua free gift ker, apa yg nak kena tukar ker documented.. baru ler byr.. Dealer sebelum byr semua kata boleh.. dah byr, hampeh.. cam member aku kena failady bwh karat marat (ckp nak tukar), tapi tak tukar..

thanks to Sangkelembai20 from TKO

 

PERINGATAN: Pemilik laman ini tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pihak yang memberi komen dan tidak semestinya menggambarkan pendirian pemilik laman ini. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab masing-masing.

About these ads
Comments
  1. Anonymous says:

    After sales ZAIBAR teramat teruk.. semua janji manis. It is highly NOT RECOMMENDED untuk beli kat sini unless sanggup kena tipu dengan janji manis dengan harga yg kompetetif. Janji nak bg kete kul 1 tp siap kul 4.30. Ada sorang mamat tu siap kena tunggu sehari utk dpt kete (alamat kena check in lu) pasti tayar masa bg crack beribu. Janji bagi warranty tp hampeh… dusta belaka.

    • shah says:

      Terima kasih, kerana berkongsi pengalaman, semoga membantu bakal-bakal pembeli pada masa depan

    • Anonymous says:

      Edaran Komersial Sdn Bhd (EKSB) menawarkan harga kete wish memang paling murah..bg thn 2009 RM 99900 dan 2010 RM 103900..caj tambahan yg dikenakan lbh kurang 7-8 K…
      EKSB memang teruk…loan dah approve dn tuggu utk buat pilihan kete wish..bila buat pilihan diberi kete tu kat org lain..ditukarnya pula dgn kete yg paling teruk dan x dipilih org (reject la bahasa senang)..
      oleh kerana xe pilihan lain, sbb kete lama dan dijual nak taknak terima la juga..lagipun nak wat blk raya..xkan xde kereta…kete mmg teruk…
      pada hari penerimaan kete, salemans cakap xyah cx kete…bila buat wat blk kat umah,, didapati ade kesan calar ekat lampu blkg…keeskokan harinya aku pergi kedai EKSB dan bgtau padnya…saleman bgtau ittu sy punya slah…n kesan tu sy yg buat… bila ditgk2 secar halus didapati ade kesan calar pd body sebaris dengan lampu tersebut yng telah di cat semula..
      utk ingatan xyah la beli kereta wish recond kat Edaran Komersial Sdn BHd (EKSB) kedai sebelah tesco ampang…

  2. des says:

    betui ke mcm tu kat zaibar??klu dr segi condition kereta mcmana pulak??sy baru book 1 kete wish kt zaibar….help me plz….takut juga niii..

  3. emir says:

    Salam bro,sy br nk agkt kete recond,jadi sy agak takut dan was2 jgk hehe bule sy tau kedai atau dealer mane yg sediakan perkhimatan yg baik dan tebaik di kl?tlg sy bg cdgn sikit hehe

  4. Zam says:

    Nak kongsi sikit pasal beli kete recond nie, sesangat betul apa yg penulis diatas kata pasal jurujual kete nie, masa belum confirm beli janji manis belaka, masa dpt kete janji tingal janji, saya terkene di moscorp subang BERHATI HATI, saya dijanjikan tinted dan harga 112k utk wish tapi dpt aggrement bank jadi 113k tanpa tinted. Dan menghadapi layanan buruk salesman selepas saya confirm beli kete. Satu lagi masalah kereta waja yg saya nak trade in pada jurujual sama masih tak sattle lagi ……

  5. Syam says:

    Saya pun ingin bkongsi…baru shj angkat ODC 2008 dr Tenaga Wan Motorsport TTDI…mmg superb layanan…manager sndr yg buat jual beli…mmg saya salute uncle ni n anak dia..nama uncle ni Peter n Winson anaknya…sgt pandai melayan customer…siap dpt duit kopi RM300 masa bayar downpaymebt n kos pngurusan n premium sume…x tahu nak kata puas hati…pngalaman buruk juga d zaibar…emmm, tak tahu nk cakap layanan, usaha yg diambil…hemmm…ntahla…malas nak kutuk bangsa melayu sndr…cubalah pg ke Tenaga Wan Motosport TTDI…mmg puas hati….

  6. shah says:

    terima kasih atas komen semua, kerana amat membantu sesama kita

  7. red says:

    nak tnya ckit tentang kete recond ni.. klu nk bli direct dkat owner mcm mn ? kete bwk blk dr jepun dgn AP student dan blum smpai 1 tahun kt m’sia .. setau sya keta dgn AP student ni owner kena pkai kat m’sia 2 thn bru bleh jual & tkar nama ? btul x ? Dari segi harga plak ada beza x dgn AP import yg lain? market value sma?

    • Zam says:

      Peringatan utk semua kalau beli kereta recond dengan MOSCORP kene sangat sangat berhati hati dengan jurujual yg macam sial, sampai skrg kete waja saya masih tergantung macam macam alasannye…. Dah 3 bulan dari december dan layanan mereka sangat buruk janji manais belaka ….. Cari kedai lain dulu kalau nak beli say no to salseman moscorp

  8. ayu says:

    betul ZAIBAR LAYANAN TERUK GILER…JANGAN BELI DEKAT ZAIBAR..BOIKOT UNTUK KITA AJAR COMPANY MACAM NI.,.LANGSUNG TIDAK HORMAT PELANGGAN

  9. Anonymous says:

    ss

  10. Anonymous says:

    saya pernah tertipu beli keta BMW kat COMPANY WHEELERS & DEALERS DAMANSARA…bersebelahan ngan MOFAZ…showroom dia AMIRA ADVENTURE….penjual ngan manager dia bersekongkol menipu…bila loan dah approve keta x da…jual kat org lain…gila pe….keta dia byk jual dalam internet termasuk dalam MUDAh.COM….harga letak lain bila nak beli jadi mahal plak…cuba elak dari membeli dengan salesman MAX AU dan MARK DENKER..jangan percara dgn company tu…PENIPU BESAR

  11. Vellfire says:

    Sesiapa yang ada pengalaman yang bagus dengan dealer recond mohon berkongsi di sini untuk kebaikkan bersama. Sertaka nama kedai dan SA yang terlibat. Terima Kasih

  12. Alis says:

    salam, ada sape2 yg beli dari YAMUD jln ipoh tak?? any comment?? janji mmg mcm manis tp tak tau lah boleh tertunai ke tak.. anyway dah booked RSZ 2008 RM112K (OTR)… kalau ada info2 penipuan.. roger2 lah… TQVM

    • RD says:

      Wsm Bro, camne beli kat yamud ada poblem tak?

      • Anonymous says:

        Ok lah…tp masa nk pilih kereta tu check btul2… dh pilih pny pilih… baru terperasan yg sport rim ada calar balar sket… dia kata boleh tukar…masa tu sblm raya dia bz sgt kata tgu lepas raya..pahtu senyap jer laa… seller aku tu chinese…bdk baru kot… tu yg mcm takut2 jer nk tny bos dier..better cari yg mcm otai2 sket…

      • RD says:

        Thanks for info. Sekarang dah dapat kete ke belum? Dia bagi warranty berapa lama bro

    • ZAILAN says:

      saya baru deal nk beli Stream facelift 2010 harga 90k.salesman layan baik. kata bagi dvd,reverse camera,tinted la.nak test drive ngn tgk enjin tk bagi…kata kunci boss dh bawak balik. mcm hidden agenda jer.saper penah beli ngn Yamud?..camna ok ker?

  13. Slash says:

    0172433769 ..ada spe knl??dh lbh 3 ari jnji nk bg kete..duit dh byr dlu 1200..ak nk pki kete ayh ak skit..kalo xtdesak ak xbyr..tp nie jnji mcm2..col xagkt..mcm2 alasan..tlg cri lokasi office die..

  14. Anonymous says:

    Zaibar mmg teruk layanan dia.. byk main wayang.. aku mmg xrekomen zaibar ni..

  15. afghan says:

    Betul ke zaibar teruk…smlm sy booking wish 2009 Spec S….pricing 123k….campur insurance, rdtax, puspakom, register fee, 126k….yg sy heran nak pe…dia nak submit loan…hg 126k….confius…komen sikit

    • Vellfire says:

      Tujuan submit loan tinggi supaya dapat nilai loan yang kita nak. sebab bank confirm akan slash banyak.

    • taiko says:

      mahal tu john.gua angkat wish 1.8s 120k on the road.mutiara m.dpt tail pipe,full tank.tshirt.key chain.siap sterreng damper lagi.moralnya cari dealer yg otai lah.dulu mula grad baru nk beli keta senang2 kena kelentong xdpt free gift. skrg tidak lagi beb.adios

  16. azrol says:

    Salam.. sy nak maklumkan , kt ipoh member saya terkena tipu dengan syarikat AGC CAR AUTO ENTERPRISE, Manager n pemilik dia Chandra Mohan A/L Asogam. Dia ambik duit member saya deposit RM 20k untuk 3 biji kereta tapi sampai skrg x bagi kereta. Bila member saya call, dia putar belik cerita. Company dia dalam mudah.com. Kereta sewa ipoh. AGC. Member sy sampai msuk hospital stress kena tipu dgn chandra ni…No phone dia 012-4430441. HATI- HATI…

  17. Anonymous says:

    Salam, ada pengalaman buruk ngan kedai century auto selayang, menipu tahun kete n mileage. Hati2 geng..

  18. symm says:

    sy beli krete dgn sfy..tpi amik krete kt yamud..btul ke tu ek

    • Lisa says:

      symm : memang biasa beli kete dgn company lain tp ambik kereta dgn company lain. sbb mungkin di sfy xde stok kereta dgn spec yg kamu ambik. tu yg sfy cari dgn yamud. tp biasanya dealer akan bawa balik kereta ke kedai sendiri utk deliver kpd customer.

      btw sesiapa yg nk beli kereta boleh cuba di Sri Changgong Sdn Bhd, milik bumiputera sepenuhnya. HQ/showroom di Ampang, KL & 1 lagi showroom di Setapak. Harga berpatutan dan ada warranty selama setahun.

      boleh contact salesman (Zack) di 0111-5323596 atau email recondmaster@yahoo.com

      TQ

      • Anonymous says:

        Awak silap tu…di sini awak dah kena main kononnya kereta tersebut ada ditempat lain atau showroom lain..tu hanya mainan saleman sahaja supaya awak tak lari dari dia disebabkan ada keuntungan terselindung yg awak tak tahu…malah ada setengahnya dia bagi kereta lagi teruk kepada awak kerana nak lagi untung…ni dah masuk kategori BROKER MAUT dah..hati2…kalau awak tak percaya cuba uji kereta awak beli tu rosak…dgn workshop company mana awak akan masuk…ataupun hantar claim tersebut kepada company yg awak deal mula2 dulu..tengok reaksi mereka macam mana…melompat punya…try cuba

  19. xana says:

    Siapa ada pengalaman beli di tjm jln tun razak? Br booking 1 wish type x. Janji trade in ambil tinggi…check ngan used car lain tak sampai pun harga yg depa sanggup. Macamana tu? Adakah janji manis akan berlaku?

  20. ayusof says:

    as salam..sape2 tau tak kalu ap takde dlm sistem bank apa maksudnya ea..

  21. ayusof says:

    sape ada pengalaman amik kete ngan sfy..ok tak

  22. azlan says:

    Ada sesapa pernah beli dgn cik kamal ? Nombornya ada dalam harian metro..

  23. mikekeroll says:

    Zaibar…Srichanggong…amira venture…sutera motor ke..rupee enterprise ke semua Kedai2 recond ni dah dibeli oleh cina…singboard sahaja melayu…boss melayu…Akaun company sahaja bahagi 2 Melayu (AP holder) & Cina Funder…cuba lihat background setiap pemegang AP…semuanya bukan main kereta…ada kontrakter…tokei kemiyan laa…tokei buku laa..tapi dapat AP…sebab tu jual pada cina yg main kereta…senanh buat duit…sebab tu beli dgn cina memang semua janji manis…

    Tips: Pastikan AP kereta mempunyai surat 5 Copy kepada kita…disitu tertulis status sebenar dgn mileage sebenar sebelum diadjust nampak baru…pastikan kereta kita tidak ditukar warna asal…spec kereta yg betul kerana silap beli kita terkena low spec yg dijadikan high spec…sebab kita tak peka…tq

  24. mikekeroll says:

    Saya suka la kongsi tips dalam blog ni…1 lagi saya nak kongsi..isu ubah tahun kereta pun penting jugak sebenarnya…ada yg ubah tahun 2009 ke 2010 dan ada juga ubah tahun 2011 ke tahun 2010 pun ada ini kerana pihak syarikat dalam berjimat dlm proses membayar duty nanti..selalunya 90% cenderung ubah dari 2009 ke 2010…kalau pembeli tak tahu baca AP..hmmm..percaya bulat pada saleman dan atas kertas yg tertera atas dashboard kereta tu…hadap laa korang masalah ni…tanggunglaa 9 tahun bayar kereta 2010 tu..padahal tahun sebenar 2009 korang dah habis hutang dah..2nd value akan bermasalah pada korang juga nanti..usecar tahu tentang kereta tersebut…
    Bab 2: Magz motor trader dan ontheroad kebanyakan 80% company cina yg membeli AP ada dlm buku tersebut…berselindung nama company melayu sahaja..contoh..Rintis malay..BZ Motorsport..sri sutera TJM..etc..tengok betul nama saleman tak diletakkan atau setangahnya nama saleman cina tertera di iklan…hmmm…masalah juga kan beli recond ni…syarikat pemegang AP total semunya 98 ahli dari 400 lebih yg dilucutkan AP kerana seleweng…yg betul2 buat AP ni cara betul hanya 4 company sahaja dari 98 ahli yg aktif…

    Bab 3: Elakkan dari AP sabah & Sarawak
    Kebanyakkan di miliki oleh cina semenanjung yg didaftarkan di alamat yg tak wujud di sekitar KL ni untuk mengabur pembeli supaya companya Sabah & Sarawak tapi berdaftar di KL so AP KL…hehehe…kena tipu lagi korang…

    So sesiapa yg dah terbeli atau masih nak beli sila email saya chasis number kereta tersebut untuk saya pastikan spec…tahun…warna…adalah original…

    email: mikekeroll@gmail.com
    Sekadar nak membantu…baru drive kereta idaman dgn puas hati…terima kasih

    • ayusof says:

      saya masih dalam proses perbincangan, harap dapat kongsi lagi tips2 berguna untuk kereta recond ni….dah tension tahap gaban ni….da serwey2 kete..ada yg berkenan then bayar deposit 3k..dah settle semua dokumen..boleh pulak kete tu da dijual kat orang lain..mybe dengan harga lagi tinggi…bila mintak refund deposit..cina ni taknak bagi coz alasan taknak ambik kete ngan dia..nk bagi pun separuh jer..gila ke apa…kalu x selesai mybe report ngan tribunal…tolong bagi saya pencerahan yang ada pengalaman camner nak selesai cara baik…

  25. Anonymous says:

    awak…cuba beli dengan syarikat Rahman Brothers Motor…saya pernah beli Estima ACR50 di sana so far harga kira berbaloi laa..ikut market yang sesuai…banyak dah saya survey sampai la saya dah lali dah nak pergi beli di kedai Recond ni…dah macam2 bentuk dan cara game diaorang ni…pening nak beli kereta..biasa la kereta recond (2nd hand) memang kita kena hati2 sikit dalam nak beli barang 2nd hand ni…takut tanggung 9 tahun tak puas hati tentang kesilapan kita…hmmm…bukan saya promo sangat syarikat tu..cuma dari segi latarbelakang syarikat diorang memang ok..saya dengar cari komen2 kawan2…dan walkin sendiri…branch banyak dari kedah sampai JB…pantai timur tak ada hihihi…InsyaAllah tak ada langsung unsur alibaba AP saya dah sembang habis dah dengan saleman yg saya berurusan sampai sekarang…nasib baik dapat saleman yg jujur dalam hal jualan ni…Saya beli kenderaan saya di Rahman Seremban..sedangkan saya tinggal di melaka…padahal saya lupa melaka pun ada cawangan…sorry saya dah beli…tak apa Rahman juga…so far banyak maklumat saya dapat daripada diaorang…cerita A to Z baik buruk competitor semua keluar…saya ambil yg positif sahaja…tapi setia dengar semua info…semuanya 90% adalah tepat tuduhan atau tekaan mereka dalam kepekaan kita (Customer) yg baru nak jinak2 beli kereta recond ni…ada dikalangan kawan2 yg dah beli di tempat lain sampai perang mulut mempertahankan fakta mereka…bab hitam & putih saya kira menang lew…AP saya cukup 5 keping kepada saya…warna…spec..asal terpelihara…MILEAGE pun tak adjust AP tulis keluar jepun 44K lebih saya dapat 46K lebih…cantik urusan…lagipun sampai sekarang kereta saya servis macam biasa…tak ada warranty 1 tahun…2 bulan sahaja…kereta kualiti tak perlu warranty..cewahh ayat saleman saya..hehehe..saya dapat saleman rahman ni pun dalam internet…seperti carlist..carsifu…nama dia Andy dari rahman brothers seremban….terbaikkkkkk…merisik dahulu…sebelum kahwin…hihihih…tq

  26. Anonymous says:

    Tentang deposit ni awak kena pastikan deposit tersebut benar2 masuk company tersebut…ataupun minta resit bayaran deposit seperti Purchase Order syarikat tersebut…pastikan ada tertulis sebarang deposit yg telah diberikan kpd syarikat dpt dikembalikan 100% jika berlaku kegagalan dlm urusan daripada mana2 pihak…hati2 ada setengah company tak boleh refund lansung dan ada setengah ambil 10% dari deposit tersebut kononnya komitmen company telah diberikan…puiiii…kelentong saja…adanya langsung tak boleh refund seperti NAZA WORLD tetapi deposit tersebut akan direkodkan dlm company..kalau laa nak beli nanti tak perlu bawa booking hihihi…strategi mcm2 kesian customer…ingat jgn ikut ckap saleman bulat2 kononnya FULL REFUND hanya di mulut…kasi black & white laaa baru gentle…TIPS: kalau boleh tanya booking ni kalau 1000 berapa hari boleh tahan…bukan apa ada setengahnya gamenya sekecil2 booking kalau boleh saleman nak ambil juga janji booking…esok dia minta topup lagi..sikit demi sikit sampai komitment kita tinggi di syarikat tu…pastu takut2 kan kita pula..contoh booking 1000 boleh tahan 1 minggu sahaja..tipu jaa…sebab tu seperti abg diatas AYUSOF maybe terkena cara ni…dan bukanya ada demand pun terhadap kereta tersebut cuma masalahnya syarikat tu tak boleh tunggu dah kalau ada buyer yg lain datang nak kereta tersebut bersertakan LOU LOAN di tangan confirm company tu terketar ketar nak register kereta tu cepat2.. Awak pula masih menunggu keputusan LOAN…kalau cash lagi dasyat di rempuh…hehe..minta maaf enayusof…ni hanya pandangan saya…sebab dah kena hahahaha…tak salah saya kongsi cerita saya

  27. Anonymous says:

    Sape ade beli kereta kat Hamawangsa Kredit di jelatek? Kat situ mule2 nak beli mmg bagus service die. Dlm paper dok tgk bukan main lagi warranty setahun dgn service bagai. Dh tanye2 die pusing kate vellfire warranty 3 bulan je (pulak dah). Hmm, layan je lah. Tapi nak dijadikan cerita lepas dh pakai kereta ni seminggu, led ngn ballast hid sebelah rosak. Warranty ade lagi. Nak claim warranty die pusing plak lampu nk tukar kena amek lampu kuning (ori). Padahal lampu yg aku dapat ni kaler putih asalnya. Die kate klau nak jugak kne pi kedai accessories buat sendiri. Kepala bana die! Bende kecik ni pon nak berdolak-dalik ngn customer. 4 bulan jgk la tnggu die asyik ckp nnti2. Geram jgk la. Smpai surat appreciation kat umah aq ade la number SM ape ntah. Bos kot. Aq terus call SM tu gtau psal hal ni. Tibe2 Fuad ni call lepas tu (salesman) kate boleh tukar. Tengok, aku dah kate bnde sempoi bukan ssh pn nk setel (jage la customer). Lame btol. Diorang ni lepas dpat duit malas la nk lyn. Ade skit2 calar, kne cek btol2. Klau tak gtau diorg buat taktau je. Salesman ni name dia Fuad. Harge kat situ mmg ok gak. Tapi klau nk beli hati2 la. Bile nk beli tgk kereta tgk abes all out. Klau tak jadi cam aku, kepala muffler die cabut awl dah. Kne la aku beli baru. Ish3. Sekian. Wasalam. #sape2 nak info psal vellfire boleh tanye

  28. Azli says:

    Beli recon seperti estima memang byk cabaran. AP tipu dan Ada yg x bayar kastam. Keypads sesiapa yg nak beli estima says Boleh Bantu utk consult utk dapatkan estima within budget . Dan dapatkan good n trust salesman dan shariat AP holder yg Boleh percaya. Call azlie di 0196558106.

  29. Anonymous says:

    Siap blh bantu sy utk bli kereta toyota estima di area klang..NL AUTOMOBIL

  30. Anonymous says:

    Siapa boleh bantu saya utk beli toyota estima di area klang.NL AUTOMOBIL..hubungi saya 0129840239

  31. Anonymous says:

    otai otai. bleh kasi tip utk beli odyssey. kedai mana yang ok..

  32. Anonymous says:

    hati2 beli kete ngan sfy..cina penipu nama bryan ngan manager andrew…kaki belit

  33. haji says:

    tengah berangan nak beli wish 1.8s year 2010…tp bila dengar citer2 korang…seram sejuk dibuatnya.

    design mmg lar cun tp kalo perangai sykt jual keter mcm ba_alif_ba_ya, lbh baik aku beli keter baru walaupun x brapa nak cun.

    tp kalo ada info yg betul2 sahih muslim tentang sykt penjual keter yg betul2 jujur dan berurus jualbeli dgn baik tlng bagitau ok….timer acih.

    kenapa seme senyap jer skang nih…dah tercekik kueh raya ker?

  34. Anonymous says:

    Assalam…..insha allah…saya sudah setahun beli kereta recond Honda ODC dari IKTIKAD RAYA, Juru Pulau Pinang…..alhamdulilah…syarikat bumiputra….layanan & servis terbaek….jika berminat maklumat lanjut, boleh hubungi saya di 0192434810 (adlee)

  35. hisham says:

    takut plak nk bli yg recond…adus…

  36. Anonymous says:

    baru cdg2 nk trade in city ngan wish 2009 atas keperluan anak dh bertambah..hehe…mutiara motor JB ok ke?

  37. nanz says:

    gmart autoworld kajang ok ke?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s